Какво се знае за нелегалните „полицейски центрове“ на Китай в Нидерландия

Властите в Нидерландия разследват „полицейски центрове“ на китайските власти в Амстердам и Ротердам, за които се предполага, че оказват натиск върху дисиденти. Такива има в общо 21 държави извън Китай.

Нидерландските власти разследват дали китайското правителство поддържа незаконни „полицейски центрове“ в Ротердам и Амстердам, за да следи дисиденти. Министерството на външните работи в Хага съобщава, че е започнало разследване на „дейността на така наречените полицейски центрове„.

Нидерландските медии разказват за два такива китайски „пункта“ в двата големи града. За тях се твърди, че предлагат дипломатическа помощ, но не са регистрирани от нидерландското правителство.

Според журналисти от телевизионния канал „RTL“ тези пунктове се използват за оказване на влияние и заглушаване на политически опоненти на китайския режим. За това свидетелства дисидент от Китай, който живее в Нидерландия. Уан Джингю заявява, че представителите на един от тези „полицейски центрове“ в Ротердам са се опитали да го принудят да се върне в Китай.

Китай отрича обвиненията

Твърди се, че пунктът в Амстердам е открит през 2018 г. В Ротердам такъв клон на китайската полиция е разположен в апартамент от началото на 2022 г. Съобщава се, че Китай има такива пунктове и в няколко други държави.

Проучване, публикувано през септември от правозащитната група „Safeguard Defenders„, установява, че китайските полицейски власти са отворили представителства в 21 държави и ги използват за постигане на политически цели в чужбина.

Китайското министерство на външните работи отхвърля информацията като „напълно невярна„, съобщава информационната агенция „Франс Прес„. Според Пекин тези центрове се използват, за да помагат на гражданите в чужбина да подновяват шофьорските си книжки например.

Нидерландия не е била информирана

Говорителката на нидерландското външно министерство Максим Ховенкамп заяви, че вече се води разследвне за дейността на тези центрове. „Китайското правителство никога не ни е информирало за центровете по дипломатически път, така че те по начало са незаконни.

Съобщава се също, че т.нар. „полицейски центрове“ улесняват китайската полиция в чужбина да събира разузнавателна информация.