Живков е жив!

Българите жалят за комунизма, а ниският жизнен стандарт поддържа високите стойности на носталгията по миналото. Това пише агенция Ройтерс по повод 100-годишнината от рожденето на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Живков – диктаторът, който бе 33 години начело на България.

Стотици българи отпразнуваха в сряда 100-та годишнина от рождението на Тодор Живков – най-дълго управлявалият на Балканите диктатор. Според Ройтерс това е знак, че носталгията по миналото на страната продължава да е много силна сред българите – дори 20 години след края на комунистическата ера.

„Живков е направил много за България!“

Смъртта го застигна през 1998

Тодор Живков управлява България цели 33 години. Той е най-дълго задържалият се на власт комунистически лидер в цяла Източна Европа, отбелязва агенцията. По повод на годишнината от рождението му, в сряда в родното му място Правец бе открит негов бюст. Събитието, преминало под съпровода на народни песни и танци, беше уважено от редица депутати от Социалистическата партия, наследници на комунистите на Живков. Част от тях държаха речи, които бяха излъчвани пряко по телевизията.

След падането на комунизма България реши да върви напред заедно със Запада. От 2007 година страната е членка на ЕС, но с мизерния си БВП от 43 на сто от средния за Общността тя си остава най-бедната в целия ЕС. Разочарованието от това, че преминаването към пазарна икономика не бе съпроводено с повишаване на жизнения стандарт, разпалва носталгията по комунистическото минало, коментира по-нататък Ройтерс. Корупцията и връзкарството днес са част от общата картина в страната. Затова едва ли е чудно, че почти всеки пети български гражданин жали за миналото и симпатизира на Българската социалистическа партия.

В репортажа си от Правец Ройтерс цитира историчката Искра Баева, според която „без съмнение Живков е направил много за България„. И допълва, че по времето на Живков много българи не са били богати, но пък са се чувствали сигурни и са водили спокоен живот. Затова и той щял да остане завинаги в историята на България, твърди Баева. Друг гостенин на тържествата в Правец – певецът Тодор Трайчев пък е цитиран с думите: „Дошъл съм да се поклоня пред човека, който направи толкова много за българската култура.“

За едни учител, за други тиранин

Живков бе вторият комунистически лидер (след Ерих Хонекер в ГДР), който беше свален от власт по време на събитията, последвали падането на Берлинската стена и рухването на комунизма. В България това стана с безкръвен преврат през есента на 1989 година. Тодор Живков обаче бе първият от всички свалени източноевропейски комунистически диктатори, изправен на съд. През 1992 година той получи осъдителна присъда за присвояването на 21.5 млн. лева, по тогавашния курс около 24 млн. щатски долара.

Диктаторът и бодигардът му

Съдът осъди Живков и за това, че е раздавал на комунистическия елит коли, апартаменти и вили на смешно ниски цени. За това той бе осъден на 7 години затвор, но поради влошеното си здравословно състояние изкара част от присъдата си под домашен арест – до смъртта, застигнала го на 86-годишна възраст.

Сегашният министър-председател на България Бойко Борисов, който е бивш бодигард на Живков, не крие, че е научил много за политиката от хора като някогашния си шеф. За много българи обаче, особено за онези, чиито семейства са били преследвани от режима на Живков, той си остава един тиранин, незастигнат от правосъдието.