Това са „враговете на унгарската нация“

С бели букви на черен фон: близък до унгарското правителство вестник публикува списък с имената на стотици опоненти на Орбан. Това напомня за „мрачните времена на националсоциализма и комунизма„.

Отмъщение с предизвестие: на 15 март, националния празник на Унгария, премиерът Виктор Орбан заяви в реч пред десетки хиляди свои привърженици, че след парламентарните избори ще има „политическо, морално и юридическо възмездие„. Броени дни след изборната му победа стана ясно, че той не се шегува. Като начало беше публикуван черен списък с имената на „враговете на Унгария„.

Близкият до правителството седмичник „Figyelö“ („Наблюдател„) публикува в четвъртък (12.04.) над 200 имена на унгарски университетски преподаватели, журналисти и сътрудници на неправителствени организации, окачествени като „наемници“ на американския милиардер Джордж Сорос. Заглавието на списъка гласи: „Хората на спекуланта„. А под него пише, че са били идентифицирани няколкостотин личности, които работели в унгарската мрежа на „спекуланта Сорос„.

Кой влиза в списъка?

Списъкът съдържа имената на безброй университетски преподаватели от Централноевропейския университет в Будапеща, който в голямата си част се финансира от фондацията „Отворено общество„. Включени са и сътрудниците на редица неправителствени организации, сред които са унгарският Хелзинкски комитет, „Общество за права за свобода“ (TASZ), както и унгарското бюро на „Амнести интернешънъл„. В списъка фигурират имената на много журналисти, сред които цялата редакция на разследващия журналистически портал „Direkt36„, който през последните години информира за безброй корупционни скандали в обкръжението на Виктор Орбан и неговата партия „Фидес„. В черния списък на Орбан са публикувани и имената на много бивши либерални и консервативни политици, някои от които са били близки до „Фидес„.

Списъкът предизвика огромна вълна от възмущение сред засегнатите. Информационният портал index.hu коментира, че подобно публикуване на имена напомня за „мрачните времена на националсоциализма и комунизма„. Ректорът на Централноевропейския университет Майкъл Игнатиев пише в свое становище, че изготвянето на подобен списък е „скандален опит за сплашване„, опасен за академичната свобода и за целия академичен живот в Унгария.

Много сътрудници на неправителствени организации също изразяват своето възмущение от публикацията. Съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави заяви, че публикуването на този списък е „шокиращ и примитивен опит за създаване на образ на врага„. Видът на публикацията – бели букви на черен фон – не оставя никакво съмнение, че става дума за опит за сплашване.

От няколко години насам Виктор Орбан поставя личността на Джордж Сорос в центъра на своите кампании и политически атаки – въпреки че самият Орбан и много от неговите съпартийци са били стипендианти на фондацията „Отворено общество„. Днес Виктор Орбан твърди, че Джордж Сорос, който е от унгарско-еврейски произход, искал да съсипе християнската идентичност на Унгария и Европа чрез заселването на милиони мюсюлмански мигранти. А един от инструментите му били „платените от него наемници„. Във видеообръщение в началото на март Виктор Орбан заяви, че унгарското правителство знае имената на „2 000 наемници на Сорос„, както и че ги наблюдава.

„Ново ниво на ескалация“

Седмичникът „Figyelö„, който първи публикува въпросния списък, е собственост на близката до Орбан историчка Мария Шмид, която е един от идеологическите мозъци на партията „Фидес„. Много често именно тя първа изпробва политическите минни полета за Виктор Орбан. В началото на 2017 година „Figyelö“ първи публикува статия за закона срещу Централноевропейския университет на Джордж Сорос. В тази връзка политологът Атила Тибор Наги смята, че публикуването на „черния списък“ е подготовка за гласуването на пакета закони „Да спрем Сорос„, което предстои в началото на май. „С публикуването на имената на правителствените критици властите искат да конкретизират образа на врага. В този смисъл това не е изненадващо продължение на кампанията срещу Сорос„, казва той.

Атила Тибор Наги все пак подчертава, че Унгария е далеч от руските и турските авторитарни тенденции. Политологът обаче, подобно на други наблюдатели, смята, че е достигнато „ново ниво на политическа ескалация„. Според него в ЕС и преди всичко в Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и „Фидес„, трябва да се проведе нова дискусия за подхода към Виктор Орбан. В четвъртък холандската евродепутатка от Зелените Юдит Саргентини представи пред Европарламента критичен доклад за състоянието на унгарската демокрация. А след победата на Орбан на парламентарните изори в ЕНП се разгоря остър спор за евентуалното изключване на „Фидес„. Германският евродепутат от ХСС Манфред Вебер е катогорично против и смята, че Виктор Орбан „може да бъде приобщен по-добре, ако партията му остане в редиците на ЕНП„. „Всички западни политици, които по някакъв начин все още защитават Орбан, би трябвало сега да са разбрали какъв политически път поема Унгария„, казва Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет.

Междувременно седмичникът „Figyelö“ обяви, че ще продължи да публикува и нови имена. Вестникът все пак се извини, че в първия списък са попаднали имената и на много покойници, но добави, че „истерията“ и „вълната от възмущение“ били неоснователни и неразбираеми. Който искал да бъде изключен от списъка или евентуално да бъде включен в него, можел да се обърне към седмичника, изпращайки имейл.