В Русия и купуването на хляб може да се окаже политически акт. Така излиза според новия закон за свободното събиране на хора. Руснаците вече се питат дали не би трябвало да потърсят полицията и при сватби или разходки.    

Масовото пребиваване на хора на обществени места“ вече се тълкува като демонстрация – така повелява новият закон за свободното събиране на хора, в който правилата са доста затегнати. А трактовката на понятието „масово пребиваване“ е предоставена на полицията и съда.

Каквото повикало, такова се обадило

Руснаците междувременно се питат дали не би трябвало да потърсят полицията и при сватби или разходки. Преди няколко дни четирима жители на Нижни Новгород уведомиха властите за предстоящо „масово събитие“ – закупуване на хляб от магазина. Разрешение не им било дадено. Новината бързо се разпространи в интернет, след което властите в много руски градове бяха засипани с абсурдни искания за разрешение на една или друга демонстрация. Само в Нижни Новгород било заявено за 50 събития, сред които „Спор в компанията на приятели“ или „Разходка в търсене на подходящия мъж„.

22-годишният Ростислав Журавльов от Екатеринбург също обявил предстояща „хлебна демонстрация„, след което обаче забравил за нея. Властите обаче не забравили: в ранни зори Ростислав бил събуден от полицейско телефонно обаждане с въпроса дали разходката му все пак ще се състои. „Помислих, че приятелите ми си правят шега“, пише Ростислав в блога си. И добавя: „Но случилото се оттам нататък приличаше на писанията на Кафка и Оруел„. Пред входа му вече чакали полицаи. Единият отбелязал, че заявката на младежа била написана перфектно. „След подаването на заявката направихме изчисления и изготвихме план. На базата на този план ще осигурим реда по време на вашата проява„, уверили полицаите.

Смях в залата

Младежът установил, че полицаите, дошли да го придружават по време на неговата разходка, са десет на брой. Междувременно в Нижни Новгород се провело и онова „купуване на хляб„, което първоначално не било разрешено. Закупеният хляб бил подарен демонстративно на служителите, отговорни за даването на разрешения за провеждане на масови сбирки.