Владимир Путин: „Нямахме друг избор“

При първото си посещение извън Москва от началото на войната, която Русия води в Украйна, Владимир Путин обяви, че целите на т.нар. „специална операция“ са изпълнени.

Целите на т.нар. „специална операция“ в Украйна са изпълнени. Това заяви руският президент Владимир Путин при посещение на Източния космодрум („Восточный„), цитиран от агенция Интерфакс. Изказването му идва само няколко дни, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна за значителни загуби, които Русия е претърпяла в Украйна. Според различни оценки Русия е изгубила милиарди в резултат от инвазията, а прогнозите са, че Брутният вътрешен продукт на страна ще се свие драстично през следващите години.

Конфликтът с “антируските сили в Украйна” бил въпрос на време

Въпреки това Путин е заявил, че „няма спор, че сме изпълнили целите си„. Той отново е повторил, че инвазията на Украйна е била без алтернатива. „Нямахме друг избор„, смята руският президент. Конфликтът с “антируските сили в Украйна” бил въпрос на време. В седмиците преди инвазията обаче високопоставени представители на властта в Кремъл многократно отхвърлиха възможността Русия да нападне Украйна.

Путин отново е повторил обвиненията си, че в Украйна „се култивират кълнове на национализъм и неонацизъм”. Твърденията му се отхвърлят от Киев и Запада.

Руският президент отново говори за „геноцид“ в Донбас

Путин за пореден е заявил, че руските военни действия били насочени към защита на хората в райони в Източна Украйна, контролирани от проруските бунтовници. Международни експерти обвиняват шефа на Кремъл, че използва тази си теза като претекст за войната. Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщава, че според Путин „геноцидът“ в Донбас вече не може да бъде толериран. Той обаче не представя доказателства за обвиненията в геноцид. Според независимите доклади на международни организации като ООН и ОССЕ данни за геноцид в Донбас няма.

Според Путин Русия няма как да бъде изолирана

Руският президент смята, че страната му не може да бъде изолирана от останалия свят. „Със сигурност е невъзможно в днешния свят да изолираш някого, особено такава огромна страна като Русия“, е заявил той. Русия ще „работи с онези наши партньори, които искат да си сътрудничим„, е допълнил Путин. Според него дори санкциите, с които Западът реагира на руската инвазия, не могат да изолират Русия.

Първото официално посещение на Путин извън Москва

Путин посети космодрума заедно с белоруския президент Александър Лукашенко. Това е първото му известно пътуване извън Москва от началото на руската война в Украйна. Освен разговор с Лукашенко са планирани срещи с работници от космодрума и награди на космонавти, се казва още в официалното съобщение. Според информацията на Кремъл Путин смята да отговори на въпроси на представители на медиите за първи път от началото на войната.