Великобритания удължи ограниченията за българи

Ограниченията за броя на българските и румънските граждани, които имат право да работят във Великобритания, бяха удължени до края на 2013 година.

Това потвърди днес британското министерство на вътрешните работи, цитирано от Би Би Си, на която се позова БТА.

Ограниченията бяха въведени през 2007 г., когато двете страни се присъединиха към Европейския съюз, припомня британската медия.

Още в началото на ноември Комисия по въпросите на имиграцията на Великобритания обяви, че ще запази със сигурност рестрикциите за достъп до британския трудов пазар за български и румънски граждани. Според комисията отменянето на рестриктивните мерки ще окаже негативно влияние върху пазара на труда.

Решението означава, че достъпът на българи и румънци до квалифицирани работни места или позиции в сектори, изпитващи недостиг на местна работна сила, остава ограничен, отбелязва Би Би Си.

Според законодателството на ЕС ограниченията могат да продължат до края на 2013 г., уточни британската медия, допълвайки, че след това те ще бъдат вдигнати.

По официални данни в Обединеното кралство живеят и работят малко над 52 хил. българи, които имат официален статут. Точната бройка на нелегално пребиваващите ни сънародници не би могла да се изчисли.

Холандия също вече заяви, че ще се възползва от възможността за налагане на максималния срок на забраната.

В момента 10 от страните членки на ЕС налагат ограничения за граждани на България и Румъния – Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

За да могат да работят българите и румънците в тези страни се изисква специално разрешение и пак това може да стане само в определени сектори и за определено време. Ограниченията важат до края на настоящата година, но е предвидена и клауза, според която те могат да останат в сила още две години. Тогава обаче всяка страна ще трябва да докаже, че българите и румънците затрудняват трудовия й пазар.

През септември евродепутатите подкрепиха отпадането на ограниченията за български и румънски работници от края на 2011 г. Решението за това обаче се взима самостоятелно от всяка отделна страна от ЕС.

В момента българите имат пълни трудови права в Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

Заради кризата Испания върна ограничията си за румънци.

През април Швейцария удължи ограниченията за българи до 2014 г. Предвижда се Исландия да освободи пазара си за българи и румънци от 2012 г. Последните две страни са част от Свободното европейско пространство, Исландия е кандидат-член на ЕС.