Цветанов още се надява Холандия да ни пусне в Шенген

МВР шефът се надява, че на 22 септември – на Съвета на министрите на вътрешните работи, да се състои справедлива и обективна дискусия, каза той.

Цветанов добави, че тогава ще се разбере дали Холандия ще остане игнорирана с мнението й за България от останалите страни-членки на ЕС и дали ще получим дата за членство в Шенгенското пространство.

Стараем се да кажем каква е истината и къде се намира страната и се надяваме, че тя ще бъде оценена по това, което сме постигнали. Всяка страна има специфики на управлението и мнозинството, което подкрепя дадено правителство. Холандия в момента се управлява с националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики„, допълни министърът.

На въпрос дали темата Шенген ще окаже влияние в предизборната кампания на България, Цветанов отговори: „Смятам, че влизането в Шенген е национален приоритет както на правителството, така и на българските граждани. Надявам се да няма спекулации. Знаехте откъде тръгнахме и къде стигнахме за две години„, посочи той.

Вчера външният ни министър Николай Младенов заплаши, че България ще преразгледа подкрепата си за реформите в еврозаконодателството, свързано с Шенген, ако Холандия продължава да се инати за членството ни.

Решението на холандското правителство относно приемането на България в Шенген игнорира факта, че страната ни е изпълнила всички критерии за присъединяване към шенгенското пространство„, заяви той.

В петък холандският министър на имиграцията Херд Леерс каза, че страната ще се възползва от правото си на вето за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона.