Ще изкупим България, каза руски депутат и предизвика вълна от възмущение сред българските политици. Проблемът обаче не е, че някой купува България. Проблемът е, че има кой да я продава. При това евтино.

Новоизбраният депутат в руската Дума Пьотр Толстой е журналист. И подобно на много свои български колеги е давал неведнъж медийно рамо на властта. Неговото име със сигурност нямаше да се разчуе сред българите, ако не беше нелепото му изказване, че руснаците щели да купят цяла България, след като и без друго половината крайбрежие вече било тяхно.

По-късно депутатът уточни, че изказването му било „хумористично“. Искал просто да обърне внимание на обстоятелството, че руснаците активно изкупуват имоти в България. „Нищо лошо няма и не е имало в това. И по никакъв начин не се целеше да се обиди България или българите“

Защо България, а не Англия примерно?

И наистина няма нищо лошо. Руснаци притежават недвижима собственост из цяла Европа. Проблемът е другаде. Толстой не се заканва на Франция или на Великобритания например. Нищо, че много негови сънародници имат собственост там. Той просто добре знае, че тези държави не са за продан. Докато в България е по-лесно да се напазарува държава, отколкото недвижимо имущество.

За нито една от страните, в които летуват по-заможните руски граждани, не се е твърдяло, че са Троянският кон на Москва. И нито една от тези държави няма нужда да убеждава гражданите си, че бръщолевенията на руски депутат нямат нищо общо с реалността. Може би защото нито една от тези държави не си е имала написан от Газпром законопроект, който двама народни представители внасят за гласуване в парламента.

Руската връзка в българския живот

И тук могат да последват още много примери за „руска връзка“ в българския публичен живот: ами руската банка ВТБ и ролята ѝ в аферата КТБ? Ами АЕЦ Белене? И още, и още…

Изненадваща в конкретния случай е истеричната реакция на българските партии. След думите на Толстой първо последва мълчание, а в публичното пространство тук-там се чуха отделни изказвания на лидери на малки формации. Но въпреки очевидната политическа незначителност на новоизбрания депутат, изказването му заживя собствен живот и бе усвоено от ГЕРБ, които два дни след случая решиха да се възмутят.

С два дни закъснение изказването осъди и премиерът Борисов. Интересен момент е, че го направи в контекста на току-що взетото правителствено решение за изплащане на компенсации на Русия заради прекратения проект АЕЦ Белене.

То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти„, „Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори“ заяви Борисов.

Когато думите се сблъскат с делата

Впрочем, българският министър-председател, който смело влиза в пререкание с новоизбран руски народен представител, никога не е бил така рязък с Валентин Златев например, който е шеф на Лукойл в България.

За връзките на Борисов с Русия се говори не за първи път, но само преди седмица авторитетното издание „Политико“ намекна за източния уклон на иначе прозападния ни премиер. „Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за социалистите изостава далеч зад тази за ГЕРБ. Но опасенията за шокова победа на Радев растат, защото ГЕРБ все още не са обявили кандидата си. Това поражда опасения, че министър-председателят Бойко Борисов, бивш пожарникар и бодигард, обмисля задкулисна сделка за президентството, за да угоди на българските олигарси, обвързани с Русия. Борисов често е критикуван, че се опитва да служи на твърде много господари. Той декларира вярност към ЕС и НАТО, но в същото време е разглеждан като близък до свързани с Русия олигарси, като шефа на Лукойл в България (Валентин Златев – бел.ред.)“, се казва в публикацията.

За уклона към Москва на патриоти от всякакъв вид и размер, на президенти, направили „голям шлем“, на партии, чиито депутати внасят закони, писани в други държави, дори няма смисъл да търсим доказателства в западните медии.

Проблемът не е, че някой купува България.

Проблемът е, че има кой да я продава. При това евтино.

Not foor SALE 

Проблемът е, че тези, които най-показно се възмущават от чужди влияния, често са техни проводници.

И най-вече: проблемът е, че поради разни „продажби“, но не на недвижими имоти, България е изгубила всякакви съпротивителни сили срещу външни и вътрешни влияния. Ако властимащите наистина смятаха, че държавата не е за продан, аферата КТБ нямаше да бъде заметена под килима, а държавното обвинение вече щеше да работи върху сделката „Белене”, обявена от самия премиер за „корупционна”.

Накратко: проблемът не е Русия. Проблемът е България.