Руски олигарх: Поддръжниците на войната са „идиоти“.

Руските генерали вече знаят, че „имат скапана армия„, написа Олег Тинков. „И как армията ще е добра, когато цялата държава е съсипана и развалена от шуробаджанащина, подмазвачество и сервилност?„, пита милиардерът.

Руският милиардер Олег Тинков обвини руската армия в извършването на „кланета“ в Украйна. В свой пост в Инстаграм Тинков призовава за прекратяване на „безумната война“ срещу съседната държава.

90 процента от руснаците са против тази война„, пише основателят на „Тинькофф банк„, който живее в чужбина. Само малка част от тях подкрепят войната, твърди той. „Но десет процента от всяка страна са идиоти.“

Тинков е сред олигарсите, които бяха санкционирани заради агресивната война срещу Украйна.

Тинков: Руските генерали разбраха, че имат „скапана армия’

В коментара си в Инстаграм той напада остро руската армия и ръководството около Владимир Путин. Руските генерали вече са разбрали, че „имат скапана армия„, пише Тинков. „И как може армията да е добра, когато останалата част от страната е съсипана и развалена от шуробаджанащина, подмазвачество и сервилност?„, пита той.

Тинков също така не вижда „нито един печеливш от тази безумна война„, която води единствено до „смъртта на невинни хора и войници“. На английски Тинков отправя апел към Запада: „Моля, покажете на г-н Путин ясен изход от ситуацията, който да му позволи да запази образа си пред света и да спре това клане. Моля, бъдете по-разумни и хуманни.“

Според Тинков сред руския елит цари недоволство заради ефекта от западните санкции срещу Москва. Служителите на Кремъл са „шокирани“ от факта, че те и децата им вече не могат да прекарват летните си ваканции на Средиземноморието, казва още той. „Предприемачите се опитват да спасят онова, което е останало от тяхната собственост„, продължава Тинков.

„Тинькофф банк“ се дистанцира от коментарите на милиардера

От „Тинькофф банк“ обявиха, че няма да коментират „личното мнение“ на Тинков. Основателят на компанията вече не е служител на банката и от дълго време не е в Русия, посочиха оттам. Освен това, през последните години той е имал „проблеми със здравето„.

Руските власти сериозно преследват критиците на войната, която Русия води в Украйна. Изявления за войната, които правителството определя като „фалшиви новини„, се наказват с до 15 години затвор.

Твърдението на Тинков, че руснаците не подкрепят войната, противоречат на проучванията на независимата социологическа агенция „Левада център„. Те показат ръст в одобрението за Путин след започването на инвазията. Подобна беше картината и след анексията на Крим през 2014 година.