Путин е тежко болен и скоро ще се оттегли? Само слухове ли са това?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта„, твърди руският историк Валерий Соловей. Путин се лекувал от болестта на Паркинсон, рак и депресия. „Пълни глупости„, казват от Кремъл.

Историкът Валерий Соловей, бивш професор от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) е абсолютно категоричен, че в началото на 2021 година в Русия ще има големи промени. „През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта„, твърди Соловей. Според него, става дума за „обширна смяна на кадри„.

В разговор с радио „Ехото на Москва“ Соловей обясни, че шефката на Централната банка ще бъде сменена, също както и премиерът. Щял да си тръгне и самият президент. Владимир Путин бил обещал това на своето семейство, твърди критикът на Путин, който обича да демонстрира своята информираност. Към кръга на хората, които можели да влияят на неговите решения, според Соловей, спадали Алина Кабаева, освен това дъщерята на Путин и още няколко много близки негови приятели.

Паркинсон, рак, депресия?

А причината за всичко това, според Соловей, е, че Путин бил тежко болен. Като доказателство за тези твърдения Соловей посочва канала „Генерал СВР“ в социалната платформа Телеграм, който се поддържал от бивши служители от тайните служби. Там имало постинг, в който се казвало, че Путин се лекувал с медикаменти срещу болестта на Паркинсон, освен това взимал антидепресанти и се подлагал на терапия срещу раково заболяване. При това се твърдяло, че не става дума за едното или другото заболяване, а за трите едновременно.

Критичната към властта журналистка Юлия Латинина казва, че когато чула тези неща, била безкрайно удивена. Всеки в страната знае, че Кремъл е като черна кутия, която не пропуска никаква информация навън – особено пък, когато става дума за теми, свързани със здравето или семейството на Путин.

Латинина смята, че Валерий Соловей разправя тези нещо, само за да се шуми и говори – за Путин, на и за самия Соловей, чиито поверителни информации мнозина вече подложиха на съмнение. Политологът Станислав Белковский също е убеден, че става дума за празни приказки, които се разпространяват предимно в чужбина на принципа: където има дим, не може да няма и огън.

Всяка поява на Путин и бездруго внимателно се наблюдава и анализира. Когато в средата на ноември Путин се закашля по време на съвещание с членове на кабинета, което беше предавано на живо, много медии започнаха да бият тревога, коментира Юлия Таратута от независимото радио „Дъжд„. „Та нали това е кашлицата на първия човек в страната, а значи и най-важната кашлица в цяла Русия„, казва тя иронично и изброява различните здравословни проблеми, които в миналото са били задочно „диагностицирани“. Преди се е говорело например за счупени прешлени, за синдрома на Аспергер (вид аутизъм), а и за рак на панкреаса.

Но не само мимиката и жестовете на Путин са строго наблюдавани. Много внимателно се следи и колко често президентът напуска своята резиденция в покрайнините на Москва. Мнозина тълкуват многозначително факта, че той твърде рядко вече се показва на публични места. Макар че това може би се дължи и на опасността, свързана с пандемията.

Но има и други белези, които говорят за някаква предстояща промяна: многобройните ретроспекции за Путин и неговите години на власт в Русия, които от седмици насам показва държавната телевизия. Там се припомнят най-добрите му вицове, непоказвани досега снимки от частния му архив, редки кадри от вътрешността на Кремъл и какво ли още не.

Има и още нещо: новият Закон за имунитета на президента и неговото семейство след края на управленческия мандат. Този закон е изключително важен, за да предотврати евентуални актове на отмъщение, казва депутатът Павел Крашенинников – за да не би някой в страната, воден от икономически, политически или други мотиви, да реши да търси сметка от въпросните лица по съдебен ред.

Песков: „Това са празни приказки!“

Всичко това са празни приказки и пълна глупост, коментира на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Президентът е в добро здраве. Той няма намерение да се оттегля и е в отлична форма„, обяви той.

А може би, казва журналистката Юлия Таратута, Кремъл просто сондира настроенията, за да види кой ще остане лоялен към президента и кой ще се впусне в евентуална битка за властта, в която – пак според същите слухове – активна роля играела и дъщерята на Путин.