Протести в Амстердам по повод визитата на Путин.

Около 3 000 защитници на правата на хомосексуалистите се събраха на протест срещу посещението на руския президент Владимир Путин в Амстердам.
Облечени с ярки цветове протестиращите организираха демонстрацията си в приповдигната атмосфера с много музика пред Морския музей, където е организирана вечеря на Путин с холандския премиер Марк Рюте. Протестът се охранява от десетки полицаи, включително и от силите за борба с размириците. Демонстрантите протестират срещу законопроект на руската „Дума„, който иска да се забрани „хомосексуалната пропаганда“ сред младите.

Този закон забранява всякакво насърчаване както на хомосексуалността, така и на педофилията, и предвижда глоби до 500 000 рубли /12 500 евро/. На пресконференция Рюте каза, че е изразил пред Путин загрижеността от такива мерки и позицията на Москва срещу неправителствени организации за правата на хомосексуалистите. Руският президент от своя страна увери, че няма дискриминация срещу сексуалните малцинства в Русия. „Тези хора, както и всички други, имат всички права и свободи„, каза той.

Ние обаче всички сме съгласни, че от хомосексуалните бракове не се раждат деца, а както в Европа, така и в Русия, се сблъскваме с демографски проблеми„, изтъкна той. „Трябва да постигнем консенсус с тази общност„, добави той в заключение. Холандия е първата страна в света, която разреши хомосексуалните бракове през 2001 г.