Престъпление с политически подтекст?

Отзвукът в чужбина след убийството на българската журналистка. България е потресена от бруталното убийство на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова, пишат днес редица международни медии. Отношение взе и германската политика. Ето някои отзиви:

Говорител на германското правителство заяви днес: „Дълбоко сме потресени от новината за бруталното и ужасяващо убийство на българската журналистка Виктория Маринова„. С оглед на множеството насилия срещу журналисти правителството в Берлин подчерта нуждата от по-добра защита за свободата на печата като „елементарно гражданско и фундаментално право на всяко демократично общество“. Говорителят призова към бързо и обхватно разследване на престъплението срещу българската журналистка.

Елизабет Мотшман, говорителка по медийно-политическите въпроси на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, заяви, че в някои европейски страни разследващата и критична журналистика очевидно става все по-опасна. Тя каза още: „Бруталното убийство на българската журналистка Виктория Маринова е продължение на една възмутителна тенденция от последните 12 месеца. Според „Репортери без граници“, през 2018 година по света са били убити 70 журналисти и сътрудници на медиите. Всяко убийство на журналист е подло покушение срещу свободата на медиите, а това означава – и срещу свободните, плуралистични общества. Още през юни 2017 г. широката коалиция внесе в Бундестага предложение, с което настоява да бъде създадена позицията „Специален пълномощник на ООН за закрила на журналистите“. Надявам се, че този Специален пълномощник скоро ще започне своята работа.“

„Дали убийството има връзка с професионалната дейност на Маринова – засега това не е ясно. Както информира преди това АФП, българската полиция не смята това за твърде вероятно. Прокуратурата обаче обяви, че разследва във всички посоки„, пише германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг„. В своя статия по темата изданието излага известното до момента както за престъплението, така и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване „Детектор„.

Престъпление с политически подтекст?

Австрийският „Дер Щандарт“ предлага обширна статия на Маркус Бернат, в която се посочва, че българското правителство и повечето големи медии в страната смятат убийството на телевизионната журналистка за обичайно битово престъпление. Австрийската медия все пак смята, че е възможно убийството да има политически подтекст, тъй като последното предаване на Виктория Маринова е било на тема корупция. „С това тя навярно си е спечелила не само приятели„, посочва „Дер Щандарт„. Изданието пояснява, че гости на предаването са били журналисти, разследващи предполагаеми злоупотреби на европейски пари- става дума за Димитър Стоянов от сайта „Биволь“ и колегата му Атила Биро от RISE Project Romania, които са били арестувани докато са искали да документират унищожаване на документи, доказващи случаи на корупция в особено големи размери, с които е била свързана компанията „Джи Пи груп„.

Швейцарските „Тагесанцайгер“ и „Дер Бунд“ отбелязват, че колегите на журналистката от Русе са убедени, че убийството има връзка с работата на Маринова. По повод на т.нар. Джи Пи Гейт изданията пишат следното: „В България между 30% и 40% от средствата на европейските фондове за регионално развитие явно преминават в ръцете на различни консултантски компании в страната, а оттам – чрез сложна мрежа от фирми – се разпределят измежду местните политици. Поради това финансираните от ЕС проекти се изпълняват некачествено, което в случая със строежа на пътища например вече е водило до смъртни случаи„, коментират швейцарските издания.

От Европейската федерация на журналистите също публикуваха съобщение в Туитър, в което посочват, че последният материал на Маринова е бил свързан с корупцията в държавата. Германският вестник „Меркур“ подчертава, че убийството е станало непосредствено след като журналистката е започнала да води ново предаване с разследващ характер.

България – последна в ЕС

Германската обществено-правна телевизия ARD, телевизия N-ТV, както и редица други немскоезични медии припомнят, че в класацията за свободата на печата на „Репортери без граници“ България се намира на 111 място в света и на последно място в ЕС. „Шпигел онлайн“ допълва, че в България е често разпространено и насилието срещу жени.

Директорът на „Репортери без граници“ Кристиан Мир отблязва в Туитър, че убийството на Маринова е третото убийство на журналисти в ЕС само в рамките на една година. Съобщение в Туитър публикува и председателят на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Той написа, че е шокиран от бруталното убийство в България и че настоява за спешно и задълбочено разследване от страна на българските власти.