Прайд в София Да прогоним предразсъдъците

The Swan Song

През 2017 г. ще отбележим точно 10 години от провеждането на първия Прайд в София. Юбилейното издание на най-голямото шествие в подкрепа на човешките права в България ще се състои на 10 юни, събота, на обичайното място – Паметник на съветската армия. Началото е обявено за 17 ч., а слогънът тази година е “Да прогоним предразсъдъците”.

В дните преди шествието по традиция ще се проведат изданията на Арт и Филмовата седмица на София Прайд, които обещават разнообразна и най-мащабна досега програма.

СОФИЯ ПРАЙД 2016

Първият Прайд в София се провежда на 28 юни 2008 г. под надслов „Аз и моето семейство“. Датата е избрана в памет на историческите събития в Стоунуол, Ню Йорк, започнали на 28 юни 1969. Шествието бива брутално нападнато от няколкостотин скинари, неонацисти и националисти, които успяват да хвърлят по участниците коктейл Молотов, а полицията арестува 88 души.

Миналата година Прайд беше посетен от над 2500 души и мина без инциденти, но отново с позволено от Столична община провеждане и на контрашествие.