Пламен Николов – поредният „коз“ от ръкава на ИТН.

Пламен Николов се явил на кастинг за политик в шоу и явно го е спечелил. Да сме знаели да го гледаме това шоу, за да сме по-подготвени за политическата ситуация сега.

Познаваш ли го?“ – „Ми не, не го познавам„. Друг вид реакции след оповестяването на последната премиерска кандидатура на „Има такъв народ“ нямаше. Може би поради цайтнот – тъкмо се разчу за юриста и почетен консул на Барбадос Петър Илиев и се оказа, че не той е козът на Слави Трифонов, а специалистът по философия на правото, политиката и икономиката от Шумен, Клагенфурт и Сан Франциско Пламен Николов. Биографията му е толкова впечатляваща, че просто странно защо не е в служебния кабинет. Но от ИТН вадят козовете си един подир друг – Антоанета Стефанова, Николай Василев, Петър Илиев, Пламен Николов.

„България търси политик“

При проверка в Гугъл името Пламен Николов насочва само и единствено към виден футболист от близкото минало. Но не, ИТН не са прибягнали и този път към спортист, както в случая с Антоанета Стефанова – заложили са на много по-проверения подход… кастинг. Пламен Николов се явил в „Шоуто на Слави“ като кандидат-политик, представил се добре и ето – сбъднал е американската мечта и е станал кандидат-премиер. Да сме знаели да го гледаме това шоу тогава, щяхме да сме по-добре подготвени за актуалната българска политическа действителност, в която определящо е шоуто.

ИТН бяха пришпорени – да не протакат твърде с кандидатурата. Цял ден се спрягаше друго име, което обаче спечели „симпатии“ с принадлежностите си към Барбадос и БСП. Но пак ни изненадаха с новия избор, вероятно съвсем лесен, след като човекът е участвал в кастинг. Не е участвал като име в преговорите с потенциалните коалиционни партньори, за които вече беше казано, че щом не подкрепят пазения до последно в тайна кандидат-премиер, пращат страната към нови избори. Въпреки че все още не са имали честта да чуят имена от бъдещото правителство.

И все пак: Кой е той?

Какво научихме за Пламен Николов, който е напълно неизвестен и на политическите играчи? Че е бизнесмен – вероятно заради това не го знаем, че участва на 67 международни пазара – както пише на сайта на ИТН, че може да цитира Хегел, както бе демонстрирано в първото му телевизионно интервю след връчването на мандата, както и че има пет приоритета, за които обаче е необходимо преди всичко съгласие в парламента. 

Хладнокръвието му определено е впечатляващо, макар надали някой вярва, че още преди две седмици са го уговорили за поста. Може и да има потенциал, но поредната игричка на ИТН с неговите собствени избиратели и с целокупния български народ навежда единствено и само на мисълта, че тази политическа сила разглежда дебюта си на политическата сцена точно като шоу, подхождайки със съответните изразни средства.

Посоката е неизвестна, но вървим в нея уверено

От потенциалните коалиции остана май само пух и прах, или посоката им доста се измести. „Споразумения няма да подписваме„, както заяви Филип Станев. Президентът, който дава мандатите, се постара да създаде мобилизация по уикенда, вероятно пресмятайки, че като ускори нещата, работи за своята кауза.

Определени политически сили, които проявяват очевидната склонност да се съгласят с всичко, което им се предлага, само и само да участват в управлението, вече възприеха Пламен Николов. И защо не – мениджър, с европейско образование, лидер на пазара на шнорхели, плавници и друго плувно оборудване.

Може и да ни се наложи да го опознаем по-добре, ако стане премиер трайно. Както казва: „Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти – мултинационални, мултиконтинентални.“ Цитира и Хегел, и изобщо не изглежда като някой, който се притеснява от телевизионни кастинги или от правителствени такива. Вероятно това е свидетелство и, че ако отпадне, пак няма да се притеснява особено – нали имал преуспешен бизнес и излаз на цели 67 международни пазара. Кой от сценаристите ги изчисли и как го изчисли, няма да разберем дори и да се стигне до представянето на пети кандидат-премиер от страна на ИТН.