Папа Франциск на посещение в България

Главата на Римокатолическата църква пристигна на посещение в България. Визитата на Франциск е щекотлива. БПЦ е дистанцирана спрямо него. Но много хора в страната му се възхищават и виждат в него пример за подражание.

За 28-и път папа Франциск се отправи на посещение в чужбина. И отново отива на Балканите. „България е една бедна страна, въпреки че е член на Европейския съюз. Хората тук живеят много скромно и бедно„, казва теологът Божидар Андонов. Балканската държава със седеммилионното си население е сред най-бедните страни в ЕС. По данни на европейската статистическа служба, БВП на страната не съставлява и една четвърт от средния БВП в ЕС. След посещението в България, което ще продължи и утре, папа Франциск ще се отправи към Северна Македония. Това е неговата 11-та обиколка из Европа. Европейските му визити по правило са кратки. Било то посещението му в Европарламента в Страсбург или в Швеция, както и в Женева за световния съвет на църквите, а също в португалския град Фатима, където обяви за светци двете пастирчета видели чудото на появата на Дева Мария. Папа Франциск отдава по-голямо внимание на по-бедните региони в Европа. Той посети Албания още през 2014 година, а Сараево през 2015. Сега е ред на България, а в началото на юни папата ще посети Румъния, която е втората по бедност страна в ЕС.

„Надежда за повече внимание“

Страната храни надеждата, че с посещението на папата, ще привлече повече внимание от цял свят„, казва Божидар Андонов в разговор с ДВ. След това българинът, който е следвал православна теология в Мюнхен, описва възхищението на хората от папа Франциск и неговата загриженост за хората в периферията на обществата. Мнозина виждат в него пример за подражание и за нашите митрополите. За това как главата на една църква може и трябва да действа. При това посещението в България и Северна Македония минава за доста щекотливо в контекста на екуменизма. Мнозинството от хората в двете страни са източноправославни християни. Заместник-директорът на екуменическия и междурелигиозен секратариат на американските епископи заяви пред американски медии, че при повдигането на тази тема „съществуват много минни полета„.

Положителна нагласа сред населението

Седмици преди посещението на папата БПЦ обяви, че няма да участва в общо богослужение под каквато и да е формаи няма да носят богослужебни одежди при срещата си с папата. В становището на Светия синод се казва, че българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод са готови да приемат папа Франциск в Синодалната зала на 5. май. Теологът Божидар Андонов гледа спокойно на това. Той е пътувал из страната по време на Великденските празници миналата седмица и казва, че сред източноправославните християни цари много положително отношение към посещението на папа Франциск. „Те ще следят цялото посещение на папата по телевизията„, казва той. Според него, българското население е по-напредничаво по отношение на съвместното съжителство на религиите в рамките на демокрацията в сравнение с българските митрополити. Освен политическите разговори в програмата на папата е включена и реч на обществено място. Нещо типично за папа Франциск. Така например той ще посети един бежански лагер в София, а в град Раковски ще празнува заедно с децата първото им причастие.

Спомен за Майка Тереза

В десетчасовата визита на папата в Северна Македония във вторник има един особен акцент. Папа Франциск ще посети мемориала на Майка Тереза в столицата Скопие. Майка Тереза, която стана световно известна с грижите си за най-бедните в Калкута и беше удостоена с Нобеловата награда за мир през 1979 година, е родена в Скопие, което навремето е било част от Османската империя. През 2016 година папа Франциск обяви Майка Тереза за светица. Папа Франциск ще се срещне с бедни жители на северномакедонската столица. По-малко от един процент от двумилионото население на Северна Македония са католици. Но най-известната личност в страната си остава една католическа монахиня.