НСО блокира „Росенец“, шефът на службата подаде оставка

НСО иска блокада на „Росенец„, Борисов е против, а НСО-шефът подаде оставка. Разраства се скандалът около т.нар. „сараи“ на Ахмед Доган.

Премиерът Бойко Борисов огласи писмо от НСО, с което се иска осигуряването на защита на парка, където е имотът, приписван на Ахмед Доган, от днес до 15 септември. Писмото до Борисов е подписано от директора на НСО генерал Красимир Станчев и в него между другото се казва: „Молим за вашето съдействие за обезпечаването на сигурността на охранявано от НСО лице в местността „Отманли“ Авторът на писмото настоява още от днес до 15-и септември да се охраняват и сушата, и водата около „Росенец“. В навечерието на планираното за 11 юли масово посещение на района, който номинално е публична държавна собственост, НСО предприема мерки, които в крайна сметка означават, че „правителството брани имот на Ахмед Доган“, каза Бойко Борисов, визирайки ангажиментите, които произтичат от писмото за редица правителствени институции. Премиерът припомни, че НСО е на пряко подчинение на президента Румен Радев, и изказа съжалението си, че върху службата се оказва такъв политически натиск.

Президентът Румен Радев е поискал оставката на шефа на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец„. Радев настоява за отмяна на това искане. Междувременно Станчев подаде оставка.

Както е известно, в района на „Росенец“ на 7 юли имаше сблъскване между гардове на НСО и група политици, водена от бившия министър на правосъдието и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов. Утре се очакват нови протести край резиденцията, известна масово като „летните сараи на Доган„. На брифинга си тази сутрин премиерът Борисов каза, че случилото се в района на „Росенец“ било добре режисиран сценарий и го свърза с вчерашните протести в столицата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че флотът няма за задача да охранява акватория, която е „част от някакъв парк“. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчерта, че служителите му имат определена компетентност, в рамките на която работят. Министърът на транспорта Росен Желязков попита: „Защо точно вчера и въз основа на какво реши да наложи ограничения НСО?“. Както и: Въз основа на какво е обоснован периодът?

Премиерът Борисов отправи призив към всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират провокации. Той апелира да се намери форма НСО да оттегли искането си.