Народният театър „Иван Вазов“ се помещава в сегашната си сграда от 1907 година. Тя е дело на австрийските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Те са изключително известни по това време и проектират националните театри в Унгария, Хърватска, Словакия, Румъния, и редица други опери и театри в Австрия и Германия. Софийският им проект прави впечатление като една от най- интересните техни творби, дори известно австрийско архитектурно списание пише за нея през 1907 година.

Откриването се състои на 3 януари 1907, като в началото на века, най-големите сгради в София са театърът и печатницата. Специално за откриването на театъра е написана и пиеса, а на тържеството присъства целият столичен елит. Именно поради този факт, студенти, които не са поканени на събитието, организират демонстрация, на която освиркват княжеското семейство. На проведено заседание след това е решено Софийският университет да бъде затворен за 6 месеца.

На 4 февруари 1923 е извършен атентат срещу Александър Стамболийски по време на представление.Хвърлена е бомба, която избухва, но няма убити и представлението продължава. За съжаление седмица по–късно избухва пожар, който разрушава почти цялата сграда и само фасадата се запазва. Реконструкцията e завършена след шест години от германеца Мартин Дюлфер и българина Кирил Чапаров. Те строят сградата, която познаваме днес. Тя се различава от оригинала по сцената, където всеки квадратен метър е подвижен, считано за революционна технология за времето си.

Бомбандировките през Втората световна война, разрушават части от сградата и тя отново е възстановена. През 1975 е направено цялостно реставриране и е изградена Камерна сцена. Любопитно е, че въпросната сцена е изградена над подземна река.