През 2006 Лаврентиадис става „Предприемач на годината“ в Гърция

Невероятно, но факт: в Гърция в затвора вече влизат и ВИП-ове. Най-пресният пример е бизнесменът Лаврентиадис, изнесъл 701 млн евро в чужбина. Зад решетките компания му правят бивш министър и куп други „величия„.

В най-големия гръцки затвор, разположен в атинското предградие Коридалос, има и ВИП-крило – така наричат тази част от сградата, в която се намират известните личности, измамили държавата и нейните граждани. Всъщност в затвора „Коридалос“ не е особено уютно – в една килия живеят четирима души. И всичко изглежда доста необичайно за Гърция, където богатите и властните по правило са над закона.

Сред задържаните в „Коридалос“ е бившият шеф на една от големите застрахователни фирми, един бивш министър, един моден дизайнер, както и Лаврентис Лаврентиадис – бившият собственик на банката „Протон„, спасена от фалит благодарение на държавната помощ от 900 милиона евро. Парите бяха предоставени от Европейския съюз и от Международния валутен фонд. Преди спасителната акция Лаврентиадис методично е източвал банката и в края на 2012-та бе задържан за измама, злоупотреба и пране на пари. Обвиняват го също, че е изнесъл 701 милиона евро зад граница. Зад решетките са и седем негови сътрудници, оказвали съдействие за извършването на незаконните трансфери.

Най-големият измамник

Ако тези обвинения се потвърдят, Лаврентиадис ще се окаже най-големият икономически престъпник между Адриатическо и Бяло море. Бившият банкер, натрупал състояние в сферата на химическата промишленост, не е имал поводи за безпокойство – вероятно заради богатството и връзките си. Сега обаче облаците над главата му се сгъстяват, при това плътно. Един от партньорите му се е разприказвал и разказал на следователите как бил подставено лице в една фирма, послужила за прехвърлянето на много милиони евро от „Протон“ в други държави.

Вероятността Лаврентиадис да бъде оневинен и скоро да излезе от затвора не е твърде висока – въпреки уверенията му, че е невинен. Освен това той вече няма достъп до състоянието си – поне не до парите, изнесени в Швейцария. Става дума за 158 милиона евро, които първоначално са замразени, а по-късно – частично конфискувани. Лаврентиадис оспорва тази стъпка на швейцарската държава, но протестът му е отхвърлен, макар и по чисто формални причини. А за гръцките власти остава утехата, че ще могат да си възвърнат поне една част от потъналите в чужбина 701 милиона евро.

Място има и за други…

Но и това не е много. В продължение на десетилетия гръцките политици и власти не пречат на милионерите и милиардерите да изнасят големи суми в данъчните оазиси. Редица финансови министри и високопоставени служители просто игнорират списъка с 2000 имена на собственици на швейцарски сметки, сред които е и Лаврентиадис.

Бившият банкер е от шест седмици в следствения арест. Други ВИП-персони са още по-отдавна в „Коридалос„. Ако Гърция има сериозни намерения да санкционира и другите известни личности, измамили държавата, то „Коридалос“ скоро ще се окаже твърде тесен.