В кои градове на Европа въздухът е най-силно замърсен? Според една класация на СЗО, София е с най-високи нива на фини прахови частици. Вследствие на замърсения въздух, там годишно умират между 800 и 900 души.

На първо място: София

Според Световната здравна организация (СЗО), българската столица е европейският град с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха. Вследствие на силно замърсения въздух, в София годишно умират между 800 и 900 души. Нивата на замърсяване се покачват особено много през зимата, тъй като много домакинства се отопляват с въглища и дърва.

На второ място: Анкара

На второ място в класацията на СЗО се нарежда Анкара. Турската столица се намира в котловина, което предразполага към по-високи нива на замърсяване на въздуха. Доста по-чист е въздухът в 14-милионния Истанбул.

На трето място: Букурещ

И румънската столица често надвишава допустимите нива на фини прахови частици. Причината: в Букурещ има особено интензивно движение на автомобили по улиците, твърде много строежи и почти никакви паркове.

Къде е Айфеловата кула?

Париж попада на едно от предните места в една друга класация, която отправя поглед към далечната 2030 година. Причината: и във френската столица рискът от смог е голям. В такива моменти Айфеловата кула е трудно откриваема – като на тази снимка от 2013 година.

И Италия да му мисли!

Проблемите с въздуха биха могли да се усложнят и в четвъртия по големина град в Италия – Торино. Нищо чудно, имайки предвид, че Италия е страната с най-много коли на глава от населението, а Торино като седалище на автоконцерна „Фиат“ – нещо като италианската столица на автомобилите.

В мъглата на Милано

И северноиталианският град Милано има опит със смога. През 2013 общинските власти за първи път наложиха тридневна забрана за движение на лични автомобили по улиците на града и намалиха цените на билетите в градския транспорт. Оттогава насам обаче почти нищо не се е променило. Прогнозите за бъдещето не са никак добри.

И Щутгарт има проблеми

В столицата на провинция Баден-Вюртемберг все още е нямало забрани за движение на лични автомобили. Но това скоро може и да се промени – защото хората, живеещи на улиците с най-интензивно движение, вече са подали жалби. Впрочем, в дните със смог и в Щутгарт са смъквали цените на билетчетата за трамваите и автобусите. Това обаче не е оказвало резултат.

Най-най-най-замърсеният въздух

Не,  не е от Европа. Но няма как  да не споменем Китай – страната с най-замърсения въздух в света.