Като „филм на ужасите“: потресаващи детайли за убийствата в Буча

Кадрите от Буча са като от „филм на ужасите„: тела, премазани от танкове, следи от изтезания, изнасилени жени. „Това е геноцид„, каза Зеленски. „Опасявам се, че ще бъдат открити още по-ужасни неща.

Украйна и Западът упрекват Русия в извършването на военни престъпления след като по улиците в Буча, на около 40 км северозападно от Киев, бяха открити стотици убити цивилни граждани. Украинската прокуратура обяви, че след изтеглянето на руските войски там са били открити труповете на над 400 цивилни. Володимир Зеленски описа случилото се като „геноцид„. „Разбира се, че това е геноцид„, каза той в разговор с американския телевизионен канал CBS. „Унищожаването на една нация и нейния народ.“

„Това е причината, поради която ни унищожават“

Украинците не искат да се подчинят на руската политика, каза още той и добави: „Това е причината, поради която ни разрушават и унищожават„. Съветникът на украинския президент Олексий Арестович сравни сцените от Буча с „филм на ужасите„. Някои жертви били простреляни в главите, а ръцете им били вързани. По други трупове имало следи от изтезания. Той обвини освен това руските войски в изнасилвания на жени и в опит да изгорят телата им. Улиците в Буча са пълни с трупове, казва още той. Навсякъде из града имало автомобили, пълни с убити хора. В някои имало „цели семейства: деца, жени, баби, мъже„.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „дълбоко шокиран“ от „кадрите на убитите цивилни в Буча„. Той настоя за „независимо разследване„. Виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност, обяви Гутериш. Вицепредседателката на Европейския парламент (ЕП) Никола Беер също осъди убийствата на цивилни и настоя за свикването на извънреден наказателен трибунал подобно на този, създаден след Югославските войни. „Това са много тежки престъпления срещу човечеството„, подчерта Беер. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече случилото се в Буча „ужасяващи сцени, при които човек остава без думи„.

По данни на фирма Maxar, в двора на една църква в Буча е изкопан 14-метров гроб. Това се вижда от сателитни снимки. Там, по украински данни, са погребани телата на стотици цивилни граждани, убити от руските войски.

Москва: Кадрите от Буча са нагласени

Същевременно Москва отрича всички обвинения, свързани с масовите убийства в Буча. Русия дори е свикала събрание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябвало да се обсъдят „провокациите на украинските радикали„. Кремъл обвинява Киев, че е инсценирал кадрите с убитите цивилни граждани в Буча. „Във времето, в което градът е бил под контрол на руските войски, нито един гражданин не е пострадал от каквото и да било насилие„, казват от руското министерство на отбраната.

На фона на ужасяващите данни от Буча украинският президент Володимир Зеленски покани бившата германска канцлерка Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози в градчето. Там Меркел и Саркози можели да съберат впечатления от провалилата се политика по отношение на Русия, водена през последните години, каза Зеленски по време на своето видеообръщение в неделя вечерта, 3 април. Меркел беше канцлерка от 2005 до 2021 година.

Опасявам се, че ще бъдат открити още повече издевателства и още по-ужасни неща, каза още Зеленски. Други региони на страната все още са под контрол на руската армия. Там може да бъдат разкрити „още повече издевателства и жертви„. „Защото това е природата на руската армия, дошла в страната ни.“ Всяка майка на руски войник трябва да види телата на убитите хора в Буча и в други украински градове, каза още Зеленски. „Какво са направили тези хора? Защо са ги убили? Какво е направил мъжът, който просто е карал колело на улицата? Защо са измъчвали до смърт обикновени цивилни граждани в един обикновен мирен град? Защо са удушили жените, след като брутално са издърпали обеците от ушите им? Как са могли да изнасилват жени и да ги убиват пред очите на децата? Защо са преминавали с танковете по телата на хора? Какво е направил украинският град Буча на Русия?“