Мистерията около личния живот на Путин

За повечето политици животът никога не е нещо лично. Те обикновено са свикнали с това, че живеят в своеобразен аквариум. С изключение на един: Владимир Путин. Мистерията около личния му живот си остава неразгадана.

Въпреки че Путин е начело на Русия повече от десетилетие, руската общественост не знае как изглеждат неговите дъщери. Има противоречиви съобщения за това дали те са женени и в коя държава се намират, но тъй като никой не е виждал Мария и Екатерина Путина, тези информации не могат да бъдат потвърдени. Макар в интернет да не липсват клюки около личния живот на Путин, руските медии са наясно, че тези въпроси са тема табу.

Който пита, си пати

Най-ясната индикация за това идва със закриването на вестника „Московский кореспондент”. През април 2008 година ежедневникът публикува статия, в която се твърди, че Путин е напуснал съпругата си Людмила и се е оженил за 24-годишната олимпийско гимнастичка Алина Кабаева. Тогава Кабаева е депутат в парламента именно от партията на Путин.

Помолен да коментира информациите по време на пресконференция, Путин ги отрича напълно, реагирайки остро: „Аз, разбира се, съм наясно с клишето, че политиците живеят в къща от стъкло. Но въпреки това трябва да има някакви граници”, казва той и продължава: „Винаги съм ненавиждал тези, които със своите еротични фантазии си пъхат сополивите носове в работата на другите.

Италианският премиер Берлускони, който също присъствал на въпросната пресконференция, свил ръцете си във формата на картечница и шеговито се престорил, че стреля по руския журналист, задал въпроса. Като се има предвид, че журналистите в Русия често биват бити или убивани, италианската преса не намери шегата за удачна. Путин обаче реагира с усмивка, а още на същия ден „Московский кореспондент” е спрян от своя издател с обяснението, че бил „на загуба”. Така се ражда поредното табу около личния живот на Путин. А въпросът за предполагаемата му връзка с Кабаева излиза от светлината на прожекторите.

Путин Велики

Информационно затъмнение около личния живот на Путин

Натискът, който интернет оказва върху тайнствения живот на премиера, го накара през февруари да разкрие подробности относно дъщерите си, заявявайки, че двете „водят обикновен, нормален живот„. И това го правело много щастлив. А миналата есен, в очевиден опит да опровергае слуховете за развода си, Путин присъства на предавано по телевизията преброяване на населението заедно с жена си. Тя дори заяви пред преброителя: „Аз съм съпругата му.“ Но Людмила Путина не носеше брачна халка.

Когато личният живот е държавна тайна

И все пак, въпреки онлайн натиска Путин успява да поддържа мистерията около личните си дела. Руските журналисти, за разлика от колегите си в Западна Европа и САЩ, са доста ограничени при търсенето на информация за политиците. В страната има стриктни закони срещу клевета, а властите упражняват строг контрол върху медиите. Както казва Константин Косачов, депутат от партията на Путин: „Истинското лидерство, политическото лидерство не трябва да се подчинява на общественото мнение, а да го формира„.