Тя: „Марш, вън, проклетнико!“

Мъжете са по-умни, затова пък жените са по-коварни. Тривиалната тема за разликите между двата пола занимава хората от векове. От нея обаче се интересува и сериозната наука. Защо все пак?

И най-умният човек на света не може да каже защо жените са различни. „Те са пълна загадка“ – гласи по-скоро безпомощната констатация на Стивън Хокинг например, който в неотдавнашно интервю призна, че в последно време непрестанно разсъждавал по темата. Макар иначе да е обяснил много от тайните на Вселената, в тази тема гениалният учен явно се е препънал.

От друга страна, не са ли и мъжете пълна загадка за другия пол? И не е ли двустранната непонятност може би всъщност плод на тривиални представи? Популярната култура винаги е тиражирала идеята, че мъжете и жените са различни. Наръчници от рода на „Той и Тя„, токшоута и безброй журналистически публикации рутинно и систематично „облъчват“ сетивата ни с информация за огромните различия между половете в социален аспект и обясняват, как тези различия се намесват в интимните отношения между мъжа и жената. Строгата научна литература пък категорично твърди, че социално-половите различия не са чак толкова големи, колкото си мислим.

Мълчанието не винаги е злато

Приликите по-малко от разликите

Според най-нови проучвания обаче вярно е обратното: мъжете и жените се различават по характер и като личности много повече, отколкото си мислим. Толкова много, че може да се говори за два различни типа човешка природа. До този извод стига студия на италианския психолог Марко дел Гуидиче и британския му колега Пол Ървинг. Според тях характерологичните прилики между мъжа и жената съставляват едва 10% от характерологичните им профили.

Психологията на мъжа и жената е идеологически оспорван терен. От едната страна са представителите на джендър изследванията. Те смятат, че като цяло разликите между психическия живот на двата пола са малко, приликите са несравнено повече. Мъжете и жените са различни по отношение на своята сексуалност и само донякъде – по отношение на склонността към агресивно поведение. Обществото и възпитанието са главният фактор, който „произвежда“ т.н. различия.

Мъжете – по-склонни към изневяра

Леглото трябва да сближава, а не обратното.

Съвсем други са аргументите на еволюционната психология. Според нея съществуват явни, генетично заложени различия между половете, тъй като в хода на биологическото развитие селекционният натиск върху тях е бил различен. Това се отнася главно до качества, които влияят на сексуалността и на поведението спрямо подрастващото поколение. Именно тези качества слагат най-силен отпечатък върху личността. Просто казано: мъжете са по-склонни към изневяра, жените по-внимателно подбират партньора си, защото те именно понасят последиците (бременност, раждане на деца).

Резултатите от новата студия напълно потвърждават изводите на еволюционната психология. Което съвсем не означава, че споровете за това, различни ли са или не са чак толкова различни жените и мъжете, няма да продължат.