„Златният пръст“ на Ердоган

Турският бизнесмен Реза Зараб е изправен пред съда в САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран. Ердоган вижда в това заговор. Дали защото и той е сред високопоставените турски политици, замесени в „златните“ сделки?

В кулуарите на Общото събрание на ООН в средата на септември турският президент Ердоган се опита да помоли за съдействие американския вицепрезидент Джо Байдън във връзка с ареста на турско-иранския бизнесмен Реза Зараб. Става дума за 33-годишния Реза Зараб, който години наред е извършвал сделки със злато между Иран и Турция с помощта на високопоставени турски политици. Някои журналисти нарокоха Реза Зараб „златният пръст“ на Ердоган. Проблемът е в това, че Реза Зараб е действал в нарушение на санкциите на Вашингтон срещу Иран.

През март 2016 година Реза Зараб заминава за САЩ със съпругата и петгодишната си дъщеря, за да посети Дисниленд, както твърдят адвокатите му. Турският бизнесмен е арестуван на 19 март във Флорида и сега очаква съдебния процес в предварителния арест в Ню Йорк. Ердоган вижда в цялата история комплот срещу него. Той смята, че това е опит да бъде опетнено името му и обвинява нюйоркския прокурор Прийт Бхарара, че поддържа връзки със заклетия му враг Фетхуллах Гюлен. Вашингтонският кореспондент на вестник „Хюриет“ Толаг Таниз казва в разговор с Дойче веле, че Ердоган е сериозно загрижен. Според информациите, с които разполага кореспондентът, американските власти имат неоспорими доказателства за това, че Ердоган и други високопоставени политици от управляващата партия са замесени в нарушаването на санкциите срещу Иран.

Толаг Таниз се позовава на документи от канцеларията на прокурора Прийт Бхарара. Той минава за един от международно признатите прокурори в борбата срещу криминалните структури. Прийт Бхарара публикува доклад, в който описва връзките на Реза Зараб с „корумпирани политици в Турция„. Според данни от разследването, между март 2012 и август 2013 година Реза Зараб е платил „комисионна“ на бившия министър на икономиката Зафар Чаглаян в размер на 32 милиона евро, 10 милиона долара и 300 000 швейцарски франка. Сега се води разследване, което трябва да установи, дали при тези огромни суми става дума за подкупи.

Подкупи за фондацията

Американското правосъдие теоретично би могло да започне разследване и срещу други високопоставени политици от управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието„. Защото Реза Зараб  има пряка връзка и със сегашния президент Ердоган. Реза Зараб е направил дарение от 4, 5 милиона долара на фондацията Тогем на съпругата на Ердоган Амине, която се грижи за хора с психически и физически увреждания. „Това е най-голямото дарение за фондацията на съпругата на Ердоган„, казва иранско-турският политолог Хосеин Заманлу. По данни на турските медии, Амине Ердоган е една от съоснователките на фондацията Тогем. Сега Реджеп Тайип Ердоган отрича, че съпругата му или той са сред основателите на фондацията.

Корупция с традиции

И преди години Реза Зараб беше обект на резследване. Турските власти го арестуваха и повдигнаха обвинение срещу него за най-големия корупционен скандал, който разтърси турското правителство през зимата на 2013 година. Прокуратурата в Истанбул обвини Реза Зараб в даване на големи подкупи на членове на турското правителство. Прокурорите смятаха, че по този начин бизнесменът си е осигурил политическа подкрепа за нелегалните сделки със злато с Иран.Този скандал за малко не коства и поста на Ердоган. Трима министри от кабината подадоха оставки. След избухването на скандала Ердоган предприе хитър шахматен ход и уволни стотици полицаи, съдии и прокурори. Разследващите корупционната афера също загубиха постовете си и разследването срещу всички заподозрени беше прекратено. След 72 дена в предварителния арест Реза Зараб също беше освободен.

Остава загадка, защо Реза Забар е предприел пътуването до Америка. Той би трябвало да знае, че американските власти са по следите му. „Американското правосъдие е особено чувствително по отношение на нарушенията на санкциите срещу Иран„, казва американско-иранският политолог Хошанг Амирахмади в разговор с Дойче веле. „И тук не става дума само за Реза Забар. Ердоган не иска да допусне доказателства за широко разпространената корупция в политическата система на Турция да станат достояние на широката общественост„, казва Амирахмади.