Двама приятели: Никола Груевски и Виктор Орбан

„Бежанецът“ Груевски и новият Балкански маршрут. Унгария плаши със затвор всеки, който помага на бежанците. Но очевидно това не важи за Виктор Орбан, вкарал нелегално в страната eдин свой приятел – без паспорт и с ефективна присъда: бившия македонски премиер Груевски.

Той има постановена присъда, без легални документи е, а в родината си е издирван за финансови злоупотреби. Той е главата на престъпна група. За да избегне излежаването на 2 години в затвора, той успява да изяга в съседна Унгария, където подава молба за убежище.

Виктор Орбан приема с отворени обятия този осъден бежанец, защото той е неговият приятел и съмишленик Никола Груевски, който в продължение на 10 години беше министър-председател на Македония.

Орбан твърди, че не иска бежанци, които не се вписват в унгарската култура. Но изглежда Никола Груевски се вписва много добре в културата на Орбан: и двамата са автократи, които само за няколко години сринаха демократичните структури, основните граждански права и свободата на пресата в своите страни. И двамата направиха приятелите и семействата си богати. И двамата подклаждат настроения срещу бежанците и си служат с недодялани конспиративни теории.

През 2014 г. Груевски обещаваше да превърне Македония в „сигурна страна„, но очевидно сега даже и той смята, че там не е безопасно.

Дълъг списък с обвинения

Груевски беше този, който затвори границата с Гърция през март 2016 г., затваряйки по този начин т.нар. Балкански маршрут. За което си спечели овации от най-консервативните кръгове и от европейските десни популисти. Австрийският канцлер Себастиан Курц  дори замина за Скопие, за да подкрепи предизборната му кампания. В същото време списъкът с обвиненията срещу Груевски е дълъг – нареждал е да се подслушват десетки хиляди граждани незаконно, редица критични журналисти да бъдат вкарани в затвора, замесен е в опит да бъде потулена смъртта на млад мъж, убит от силите за сигурност, а самият той е смятан за изключително корумпиран – дори и на фона на високите нива на корупция в страните от Балканите. 

Очевидно нищо от това не притеснява Виктор Орбан – тъкмо напротив: през месец май т.г. близки до Орбан унгарски предприемачи купиха няколко македонски медии, които се захванаха да бранят Груевски.

Новият „Балкански маршрут“

Човекът, който затвори балканския маршрут, сега е нелегален мигрант. Тъй като македонските власти му отнеха паспорта, за да му попречат да избяга от страната, той беше прехвърлен в Унгария по дипломатически канали и пресичайки няколко граници. Явно законите, които създават десните популисти, не важат за самите тях. Защото ако Груевски беше един най-обикновен бежанец, изобщо нямаше да му бъде разрешено да влезе в Унгария, а щеше да чака решението на молбата си за убежище в някой транзитен център на сръбската граница. А самото заявление щеше да бъде отхвърлено, защото той не би могъл да представи валиден паспорт. Тогава най-вероятно Груевски щеше да се опита да се прехвърли в Босна и да стигне до границите на Хърватия. Там щеше да се наложи да мръзне в някой палатков лагер и да разчита на помощта на същите онези доброволци, които той и неговите деснопопулистки приятелчета преследват със силата на закона. В опита си да премине нелегално хърватската граница, полицията можеше да реши да му счупи някое ребро или крайник, или пък направо да стреля по него, както се случи на 31 май с пътниците на микробус, вкл. две деца.

Разбира се, всичко това няма как да се случи с Никола Груевски, защото той не е бежанец, бягащ от война, а влиятелен престъпник, корумпиран автократ, ограбил своя народ, и изправен пред заплахата да влезе в затвора.

Никола Груевски дори прокара в политиката любимата конспиративна теория на Виктор Орбан, че еврейският милиардер Джордж Сорос тайно дърпал конците на Европа, за да ислямизира Стария континент чрез мигрантите. Орбан прие тази теория присърце и я постави в центъра на предизборната си кампания.

Бившият македонски премиер не само съсипа собствената си страна, но и сътвори глобална антисемитска конспиративна теория. Очаква се, че това ще му бъде от полза при разглеждането на молбата му за убежище.

Защото са корумпирани

Мислите си, че това е шега? Не, не е шега. Когато говорител от партията на Орбан “Фидес” бе помолен да коментира случая с Груевски, той отговори: „Унгария предоставя убежище на всички преследвани, а Никола Груевски е преследван от македонското правителство, което е под силното влияние на Джордж Сорос„.

Случаят с Груевски показва основния проблем в държавите от Източна Европа: тъй като властимащите в Унгария, Румъния, България, Сърбия, Черна гора и други страни са корумпирани, би трябвало да очакваме те да се озоват в затвора, когато управлението им приключи. Затова те са готови на всичко, за да останат на власт – без значение какви вреди нанасят с това на демокрацията и върховенството на закона. Орбан и Груевски принадлежат към този тип политици и затова е съвсем естествено, че единият приема другия с отворени обятия. 

Кръсто Лазаревич е роден в Босна и Херцеговина, но като дете бяга със семейството си в Германия. Днес живее в Берлин, работи като журналист и публицист и пише за различни германски медии.