Чехия през 1989. И Чехия днес.

На 17 ноември 1989 в Чехия избухва Нежната революция. Следват многобройни протести и разпад на комунистическия режим. Днес, 30 години по-късно, чехите отново протестират – разгневени от управляващите.

Нежната революция в Чехословакия избухва на 17 ноември 1989, когато полицията брутално атакува студенти, излезли на демонстрация, за която е имало официално разрешение. Безпрецедентната агресия и фалшивият слух, че студент е бил убит, разпалват страстите в страната. Така се ражда опозиционният „Граждански форум„, а студентите обявяват стачка.

Вит Поханка, тогава последна година студент в Оломоуц, е избран да координира окупацията на Палацкия университет в града. „Част от другите организатори бяха сигурни, че ще ни изключат и че някои от нас вероятно ще се озоват в затвора„, казва Поханка, който по това време планира да избяга на Запад веднага щом завърши.

Революцията обаче бързо се разраства: с всеки изминал ден протестите стават все по-многобройни, обявена е генерална стачка, а съвсем скоро Централният комитет на комунистическата партия е принуден да се оттегли. На 29 декември 1989 година Вацлав Хавел, писател и дисидент, който малко по-рано прекарва известно време в затвора, е избран за президент. Така се слага край на повече от четири десетилетия комунистическо управление в страната.

По това време Магдалена Платцова е ученичка. Тя е в първите редица по време на сблъсъците с полицията на 17 ноември. „През 1989 година икономиката тотално пропадаше. А околната среда беше в катастрофално състояние – това беше една отровена страна, буквално„, спомня си тя. „И изведнъж от тази тоталитарна изолирана държава ние се превърнахме в място, в което животът ти започна да придобива смисъл.

Вит Поханка описва Нежната революция като най-вълнуващото време в живота му. „Бях на 23 години и всичко беше възможно„, казва той. „Еуфорията беше голяма

Чехите отново излизат на улицата

Днес от еуфорията не е останало кой знае колко. Чехите отново са на улицата. Този път не за да протестират срещу еднопартийното управление, а мотивирани от усещането, че политици, носещи белезите на старата система, отново са начело на страната.

Ние все още се борим с наследството на комунистическото управление„, казва студентът Бенямин Рол, лидер на организацията „Милиони моменти за демокрация„. Той визира настоящия чешки премиер и бивш член на комунистическата партия Андрей Бабиш. „Милиони моменти за демокрация“ е създадено като опозиционно движение именно в знак на недоволство от политиката на Бабиш.

Бабиш е заподозрян в сътрудничество с тайната полиция по време на комунистическия режим. Към него се сипят и обвинения в корупция заради „Агроферт“ – конгломерата, който го превърна в един от най-богатите хора в страната.

Неговата партия „АНО 2011“ управлява като правителство на малцинството и получава подкрепа от съвременната Комунистическа партия в Чехия.

„Около Андрей Бабиш има сериозен конфликт на интереси. Той държи твърде много власт в ръцете си“, казва Бенямин Рол. „Настояваме за оставката на Бабиш и на министърката на правосъдието Мари Бенешова„. Бенешова бе назначена от премиера само дни след като полицията заяви, че той трябва да бъде изправен на съд за предполагаема злоупотреба с еврофондове.

Духът на революцията

През юни „Милиони моменти за демокрация“ привлече над 250 000 души на демонстрация срещу Бабиш. Това беше най-големият протест в страната от времето на Нежната революция.

Рол, който е на 24 години и смята да стане пастор, казва, че много от участниците в днешните шествия са вдъхновени от духа на Нежната революция. „Ситуацията около премиера Бабиш и президента Земан кара много хора да си спомнят за какво са се борили през 1989 година„, казва той. Президентът Милош Земан се смята за съюзник на Бабиш и за подкрепящ опитите за по-близки отношения с Русия и Китай.

Рол казва, че много чехи са разочаровани от събитията през последните 30 години. Според скорошно проучване, 38% от населението на възраст над 40 години вярва, че преди промените е живяло по-добре. При хората с ниско образование процентът достига до 52%. Социолози обясняват този феномен с липсата на отговорност по време на комунизма. Навремето нямаше много възможности, но нямаше и задължения, казват експерти.

Според Вит Поханка в резултатите прозира носталгията по младостта: „Моето поколение израсна в комунизъм, но тогава бяхме млади„, казва той. „Ако днес си спомняш само хубавите неща, които са ти се случвали тогава – като излизането по срещи и слушането на музика, то разбирам защо някои си мислят, че животът е бил по-добър

Годишнина от протеста

Този уикенд се навършват 30 години от протеста, дал ход на Нежната революция. В събота (16.11.) „Милиони моменти за демокрация“ са организирали пореден протест срещу Бабиш. В неделя (17.11.) на самата годишнина ще се проведат около 150 по-малки демонстрации из цялата страна.

Искаме хората да си спомнят за Нежната революция„, казва Рол. „Ние не готвим нова революция или нещо подобно. Ние се опитваме да защитим това, което постигнахме през 1989