Изказването на холандския евродепутат Auke Ziylstra срещу България и българските банки разбуни вчера Европейския парламент. Изявлението му бе последвано от остро изказване на българския евродепутат Iliana Yotova.

Вчера Auke Ziylstra съвсем основателно и с аргументи обвини българските банки, че са част от престъпността в страната. Анти-българската нападка, според Yotova, от Auke Ziylstra беше отправена на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.

Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността – така се създава престъпност, каза евродепутатът Iliana Yotova, без разбира се да се спре на някакви аргументи. 

Iliana Yotova се опита да смени темата за българските банки, като се спря на това, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци.

Очакваме час по-скоро предложенията на комисията за обща политика срещу „данъчния рай„, за което призова и Съвета преди няколко месеца, отбеляза евродепутатът. Наясно сме още така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици, които нерядко са свързани или ползват услугите им, добави Yotova, която изглежда е забравила, че точно европейски институции и журналисти изнесоха информацията за офшорките и изнесените чрез тях милиарди от България и по точно от комунистическата олигархия свързана и към днешна дата с банковата система в страната ни.

Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 година с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище.

На дебата в Страсбург европейският комисар по вътрешните работи Cecilia Malmström изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа.
Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността.

Malmstrom отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане. Докладът настоява за финансова прозрачност и сериозни мерки против трафика на хора, прането на пари, данъчните измами, корупцията по високите етажи и т.н.

Според групата на Европейските социалисти и демократи в лицето на депутата Rita Borsellino, мафията в наши дни не е локално, а глобално явление и ни чака дълъг път в битката с организираната престъпност.