Новият проект на Васил Божков: ето каква е целта му

Българско лято“ – така се казва проектът, с който Васил Божков смята да участва в политическия живот на България. Така укриващият се в Дубай бизнесмен ще може с повече хора и канали да контраатакува управляващите.

Тук не говорим за юридическата вина на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна 18 обвинения. Нито за правото му сам да уличава в престъпления длъжностни лица – дори с цената на себеуличаването като корумпиращ. Постигането на юридическа справедливост често се опира на издайничеството на съучастници в извършването на престъпления. Работа на разследващите органи е да установят има ли и в случая такива. Въпросът тук е за безочието да трупаш политически капитал върху фалшив морал. Защото Божков не се задоволи с разкритията си, а обяви създаването на свой политически проект под името „Българско лято„.

Окаян, но не покаян

Съучастникът може да снеме моралната вина от себе си само с покаяние. Васил Божков обаче дори не понечи да се покае. Не призна, че законът е поправян така, че да облагодетелства хазартния му бизнес. Ако бъде доказано обвинението, че не е внесъл близо 500 млн. лв. в хазната от такси, това ще означава, че той сериозно е ощетил българския гражданин. Който няма как да се трогне от „таксата помагане“ от 67 млн. лв., равна на 20% от печалбата на „Национална лотария„, каквато Божков твърди, че е платил в последните 3 години на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. И не защото сумата е чувствително по-малка, а защото и при „малкото ощетяване“ на Божков е продължавало да тече голямото ощетяване на данъкоплатеца. Факт е, че държавният тотализатор плащаше по-високи данъци от Божковите хазартни фирми.

Така новият политически проект на Божков още в зародиш е лишен от гражданска кауза. С тежки грехове на гърба не можеш да събереш ентусиасти да чистят авгиеви обори. Освен това е и неприлично хазартен бос да е политически лидер. Не защото хазартът, стига да е легален, сам по себе си е неприемлив, а защото бизнес, който може да подтиква към създаване на зависимости у хората, не би трябвало да се родее с политиката.

Оставайки политическо оръжие единствено за личен реванш, бъдещата формация на Божков може да разчита на някакъв успех наистина само на базата на зависимости. Подобно на някогашната партия „Лидер“ на енергийния бос Христо Ковачки, при която електорални крепостни селяни бяха немалко от неговите работници.

Над 73 500 души са се включили в анкетата във Фейсбук, с която Божков попита дали ще го подкрепят за нов политически проект. Преди седмица самият Божков обяви, че 64% са казали „да“. Ако това са реални волеизявления, то хазартният бос вече разполага с 47 000 души електорат, колкото и имагинерно да е едно онлайн-обещание. Сред тези виртуални лица със сигурност има реални хора, които са загубили работните си места заради удара по бизнесите на Божков, и вероятно част от тях ще проявят и политическа лоялност към него. Например измежду онези 2300 души, които според данните на „Нове холдинг“ са останали на улицата насред коронавирусната пандемия заради отнемането на лиценза на „Еврофутбол“.

Нови пари в стара кесия

Засега заявките за идеологическата ориентация на новата формация са оскъдни, въпреки че името „Българско лято“ внушава освободителен подем ала „Пражка пролет“. Същевременно „дисидентската автобиография“ на Божков бе иронизирана от главния прокурор.

Българско лято“ ще залага на референдуми, на електронно гласуване и е-управление, на търсене на персонална отговорност от чиновници и политици и на самофинансиране на партиите. С това се нарежда в миманса от роящи се популистки политически проекти, които се различават главно по лидерите си. Недостигът на автентично гражданско участие в публични прояви отново ще се компенсира с добре платено и организирано такова. Подобни прояви лесно се разпознават – унифицирани плакати, заучени или липсващи отговори на демонстриращи за какво точно протестират и признания за получавани пари за митингуване. Най-сетне Божковата формация ще се конкурира на един и същи терен с изглеждащите по-силни засега Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов. За един реваншистки личен политически проект обаче не е най-важно колко гласа може да спечели на избори. По-важното е, че чрез него Божков разтваря ветрилото си за участие в публичния живот на страната. А това значи с повече хора и канали да контраатакува управляващите.