Байдън за Путин: „Този човек не бива да остава на власт“

Президентът на САЩ заяви, че войната, която Русия води в Украйна, е недостойна за една велика нация. Според Байдън Путин няма да може да постигне целите си и няма право да властва над съседите.

В реч във Варшава американският президент призова руснаците да се дистанцират от войната в Украйна. Той подчерта: „Руският народ не е наш враг“ и изрази мнението си, че „атаките на руската армия спрямо мирното население на Украйна, принудили милиони хора да търсят убежище, не са достойни за една велика нация„. „Това не е бъдещето, което вашите семейства заслужават“, каза Байдън, обръщайки се към руснаците, и заяви „Тази война е стратегическа грешка на Русия„.

Американският президент изтъкна, че нищо не оправдава решението на Русия да започне войната, и нарече“цинична и непристойна лъжа“ заявленията на Путин, че Русия провежда „денацификация“ на Украйна.

По думите на Байдън, Путин – както и всички диктатори преди него – имат наглостта да вярват, че силата ще възтържествува. Става дума за „битка между демокрацията и автокрацията, между свободата и угнетението, между реда, основан на правила, и реда, определян от грубото насилие. Трябва да се готвим за дълга предстояща борба„, заяви Байдън.

„Путин няма да постигне набелязаните резултати“

Отговорността за кръвопролитията в Украйна е на Владимир Путин, но руският президент няма да успее да постигне желаните резултати, каза президентът на САЩ. „Диктаторът, който се стреми да възстанови отдавна отишлата в историята империя, няма да постигне своите цели. Няма да успее да победи силата на духа на свободните хора„, изрази увереността си Байдън.

Той каза и, че „този човек не бива да остава на власт„, без да споменава името на президента на Русия. Непосредствено след речта на Байдън високопоставен представител на Белия дом поясни, че американският президент не е призовал директно към свалянето на Путин. „Посланието на президента се състои в това, че не бива да се допуска Путин да властва над съседите или над региона. Той не е говорил за властта на Путин в Русия или за сваляне на руското правителство.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред отхвърли думите на американския президент Джо Байдън, че Владимир Путин „не може да остане на власт„. „Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците„, каза Песков в отговор на въпрос на агенция „Ройтерс„.

Междувременно стана известно, че САЩ смятат да отпуснат на правителството на Украйна още 100 милиона долара. Средствата ще бъдат предназначени за охрана на границите, но могат да бъдат използвани и за доставки на защитно снаряжение, бронева техника, средства за връзка и медикаменти, се казва в съобщение на Държавния департамент.

В събота Лвов отново бе атакуван от руски ракети. Властите съобщават за петима ранени. Цел на атаката били важни инфраструктурни обекти, разположени в жилищни райони.