Алибаба и 40-те милиарда

Той е властелинът на онлайн-търговията в Китай. Джак Ма, мултимилиардер и основател на компанията Алибаба, е решил, че му е време да се порадва на живота. И напуска империята си, наброяваща 576 млн. активни потребители.

Имало едно време един обикновен човечец, който преживявал от събирането на дърва в гората… Така започва приказката за Али Баба и 40-те разбойника от „Приказки от 1001 нощ„. Но един ден късметът му се усмихнал: той намерил несметни богатства в една пещера и станал приказно богат.

Подобен късмет сполетява също и Джак Ма, син на пътуващ търговец от южния китайски град Ханджоу. Той научава английски от туристите, които първоначално развежда в родния си град, а по-късно става и учител. Взема за съпруга жената, с която се запознава по време на следването си в университета, където първоначално се  проваля на 3 кандидат-студентски изпита.   

30 неуспешни опита

Но и самото му следване е низ от провали. В крайна сметка той завършва Висшето икономическо училище в Пекин и започва да си търси работа. Кандидатства за 30 различни работни места и всеки път получава отказ. И тогава  – при едно свое пътуване в САЩ – Джак Ма открива „пещерата“ с несметните богатства: през 1995 година той посещава свой приятел в Сиатъл и за първи път вижда персонален компютър. След това всичко се развива много бързо… 

Първата фирма, която основава, се казва „China Pages„. А днес ръководената от него компания за електронна търговия Алибаба господства в интернет-пространството на Поднебесната империя. Началото е поставено в апартамента му в Ханджоу през 1999 година. Днес концернът има 576 милиона активни потребители, а пазарната му стойност се изчислява на 421 милиарда долара. Алибаба е един от най-големите концерни за електронна търговия в света и е сериозен конкурент на Amazon и eBay.

Най-богатият китаец

Личното състояние на Джак Ма се изчислява на около 40 милиарда долара, което го прави най-богатия човек в Китай. Той инвестира и в други бизнес-начинания, вкл. в портал за онлайн-плащания, който също е водещ на пазара. Преди пет години Джак Ма предава оперативния бизнес в ръцете на своя заместник и се оттегля от ръководния пост в Управителния съвет на Алибаба. 

Сега мултимилиардерът е решил да се порадва на живота – той обяви, че в понеделник (10 септември), когато навършва 54 години, ще се оттегли от ръководството на фирмата, за да се посети на друга дейност – проекти в образованието. В интервю за „Ню Йорк Таймс“ бившият учител по английски обаче допълва, че ще продължи да съветва компанията като член на Борда на директорите. Самият той не възприема решението си като край на нещо, а по-скоро като „начало на нова ера„.

Няма друга такава страна в света

Невероятният успех на Джак Ма в бизнеса не могат обаче да скрият острите критики, които той многократно е получавал. Например заради оценката си за кървавото потушаване на протестите на площада Тянанмън през 1989 година. По думите му, това „не било перфектното, но най-правилното“ от всички възможни решения. Относно китайската цензура в интернет Джак Ма заяви, че – тъй като стотици милиони китайци били постоянно онлайн – „контролът не бил чак толкова лошо нещо„.

Джак Ма е винаги готов да поднася изненади. И по всяка вероятност той ще продължи да участва в обществения дебат. Така например той хвали възможностите на изкуствения интелект и предупреждава за опасността от Трета световна война.

Преди всичко обаче той е нещо като доброволен пиар-агент на най-многолюдната страна в света. Миналата година, например, той похвали работата на китайското ръководство, което, по думите му, е привлякло вниманието на целия свят. „Няма друга страна като тази„, уверява още Джак Ма.