Забраниха на деветима германци да заминат за София

Германската полиция е забранила днес на деветима германци да отлетят за България. Причината: има улики, че става дума за хора с крайнодесни възгледи, които са искали да се включат в ежегодния Луковмарш в София.

Германската полиция е разпитала днес 22-ма пасажери на летището в Дортмунд, които са искали да отпътуват за България. На деветима от тях – осем мъже и една жена, е било забранено да напуснат страната, а документите им са били задържани. Според съобщение на полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, акцията е била извършена заради улики, че въпросната група възнамерява да се включи в организирания в София Луковмарш, в който по традиция участват десни екстремисти от България и чужбина. Документите на деветимата германци са били иззети по Закона за паспортите, според който властите могат да забранят напускане на страната, ако е налице заплаха за вътрешната или външната сигурност на Федералната република.

Междувременно кметицата на София Йорданка Фандъкова за пореден път забрани провеждането на Луковмарш. „Тази година провеждането на марша е забранено с моя заповед и за това са уведомени всички служби. Очаквам МВР да осигури обществения ред. Не мисля, че е нужно да продължаваме тази тема, която се повдига всяка година по един и същи начин. Има съгласуване само за поднасянето на цветя на паметника„, каза Фандъкова. Кметицата забранява шествието вече трета поредна година, но въпреки това през 2018 и 2019 то премина през София.

Луковмарш се организира от крайнодесния Български национален съюз (БНС) от 2003 година насам. В началото на месеца Софийска градска прокуратура (СГП) поиска от съда да отмени регистрацията на БНС. В случая СГП се позовава на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на България, който забранява дейността на организации, когато тя е насочена „срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие„.