Добре дошли в бъдещето!

След първия тур на президентските избори българските граждани могат да се поздравят, че са пристигнали в бъдещето. Но не просто някакво си там бъдеще, а онова „по-добро бъдеще за страната”, което всички искат, и което в интервю за Асошиейтед прес щедро им обеща победителят от първия тур. Естествено, ако гласуват за него. Е, гласуваха. Не всички, но все пак достатъчно. Както се казва – с малко, но завинаги (за 1 мандат).

Пак светло бъдеще?

Ако приемем условно, че тези избори, с този кандидат и такъв народен вот (така разпределен) наистина са били вратата към светлото бъдеще, то нека видим, кой какво вижда в това бъдеще с президент Р. Плевнелиев:

а) оптимистът и симпатизант на ГЕРБ: България със седем магистрали, два нови пътни възела и една спортна зала „Арена София”;

б) песимистът и симпатизант на ГЕРБ: България с две магистрали и 1 нова отсечка от международен път Е79;

в) оптимистът и несимпатизант на ГЕРБ: България с два АЕЦ-а, втората от които също дело на руснаци;

г) песимистът и несимпатизант на ГЕРБ: България в задушаващата хватка на руските интереси.

Един за всички, всички за друг!

Истинският победител от изборите?

Неподкрепилите кандидата на ГЕРБ, а някой от останалите, ще видят в България на президента Плевнелиев добре познатата им „Борисова България”, в която министър-председателят е всичко, а сега вече и с ръка върху президентската власт.

На негласувалите за никого вероятно ще продължи да им нагорчава от това, че се сдобиват с един президент-фигурант, добронамерен послушко, който никога не бива да забравя, на кого дължи поста си. И който едва ли ще влезе в битка с премиера, напр. когато последният говори врели-некипели или се прави на шменти-капели в Европа.

Българите-европейци пък ще видят пропуснатия шанс, България да се сдобие с един истински европейски политик за президент, независим от другите власти. А защо не и със своята българска Дилма, Тачър или Меркел?

И накрая продалите гласа си ще видят в бъдещето следващите задаващи се избори и нова възможност за предизборен алъш-вериш с кебапчета, кокоши, маратонки или пари в брой.