Вашата почивка в гр. Асеновград

Асеновград омайва с безкрайната и дълбока хладина на величествените Родопи, приютили го бащински в обятията си. Тук е входът на най – удобния проход през Родопите, свързващ Тракия с Беломорието. Асеновград е известен като Малкия Ерусалим, а също и като Родопската Света гора, защото в него има 11 църкви и 53 параклиса. Градът е обкръжен и от четири манастира. Най-големият и най-старият е „Св. Богородица Успение“ в Бачково. „Св. Неделя“ или Араповски манастир край Златовръх пък е единственият полски манастир в България. Преди 22 години „Св. Кирик и Юлита“ със средства на ЮНЕСКО бе превърнат в творчески комплекс на български архитекти. Над града е единственият женски манастир – „Св. Петка„.

Най-старият храм в Асеновград е „Св. Богородица Успение„, наречен още Месохората„. В него се намира една от чудотворните икони на Божията майка. Според поверието градът се закриля от св. Богородица. В нейна чест се правят литийни шествия два пъти в годината. Подобна традиция е съхранена единствено в Цариград и Ефес. В общината храмовете са 36, а параклисите – 198. В момента се строи нова черква „Св. Марина„, която ще е 12- та в града. Асеновград е космополитен град от векове. В него съжителстват българи, турци, гърци, българомохамедани, евреи, арменци. Доказателство за религиозната толерантност е триъгълникът в центъра на града, където на сто метра станимаклии са вдигнали православен храм „Св. Атанас„, джамия и евангелска църква. Многото паметници на културата, красивата природа, наличието на толкова манастири и храмове, палеонтологичния музей и други природни и антропогенни забележителности дават огромен шанс на Асеновград да се превърне в туристически център.

За вашата ваканция в гр. Асеновград изберете подходящ хотел, къща, вила, хижа, квартира или апартаменти и направете резервация без посредник.

Асенова крепост