Най-малко девет души са загинали, а десетки са ранени, след като камион се вряза в коледен базар в центъра на Берлин. Засега полицията смята, че става въпрос за умишлено действие.

Най-малко 12 убити и поне 48 ранени – това е жестоката равносметка след като в 21:23 часа (бълг. време) камион нахлу на коледен базар в Берлин. Терористичното покушение – защото това е версията на полицията в момента – беше извършено на „Брайтшайдплац”, близо до Мемориалната черква и „Курфюрстендам” в германската столица. Незабавно районът е беше отцепен от полицейски части, въоръжени с автоматично оръжие.

Черният ТИР е бил с полска регистрация, а полицията е арестувала един заподозрян. Вероятно става дума за шофьора, чийто спътник – предполага се, че е полски гражданин – е бил убит. В момента властите разпитват арестувания. Според германски медии, възможно е извършителят да е чеченец. Полският спедитор, чиито камион е превозвал стоманени конструкции от Италия за Берлин, твърди, че около 16:00 часа е изгубил връзка с шофьора, който е негов братовчед. Според спедитора, камионът е бил отвлечен.

Към берлинчани беше отправен апел да останат по домовете си, да запазят спокойствие и да не разпространяват слухове.

Контразузнаването – Федерална служба за защита на конституцията – засега не може да оцени случилото се. Разследването беше поето от Главната прокуратура, което означава, че се предполага тежко престъпление на федерално равнище. Според източници от разследването, цитирани в медиите, покушението може да е било извършено от привърженици на „Ислямска държава„. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер каза: „Бях уведомен веднага за ужасното деяние на коледния базар в Берлин. С мислите съм заедно с близките на загиналите и ранените.“ Министърът поддържа непосредствен контакт с берлинските власти и им е обещал всякаква подкрепа. Берлинската полиция съобщи, че поддържа топла връзка и с колегите си в Мюнхен, които имат повече опит в бързото разкриване на подобни деяния, включително и чрез социалните мрежи.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер заяви, че ситуацията е изцяло под контрол и също изрази съпричастие към болката на близките на загиналите и на ранените. Говорителят на канцлерката Ангела Меркел съобщи, че тя е в постоянна връзка с вътрешния министър. От нейно име Зайберт на свой ред изрази съпричастие към мъката на пострадалите и техните близки.

Шок и потресение – така може да се обобщят реакциите на германския президент Йоахим Гаук и на министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Към тях се присъедини и президентът на ЕС Доналд Туск. Белият дом във Вашингтон осъди деянието, което според говорителя е покушение.

Съпричастието си изрази и френският президент Франсоа Оланд. Франция с незабавно действие усилва контрола по коледните базари в страната.

Властите в Германия отдавна предупреждават, че може да се очакват терористични нападения срещу коледните базари. Както знаете, преди около две седмици бяха разкрити два опита за атентати на коледни базари в Лудвигсхафен, подготвяни от 12-годишно дете.