Днес празнуваме ‪#‎Гергьовден‬ – един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Св. Георги Победоносец и като Ден на храбростта и на Българската армия. Днес имен ден честват всички, които носят името ‪#‎Георги‬, ‪#‎Гергана‬, ‪#‎Геновева‬, ‪#‎Ганка‬, ‪#‎Генчо‬, ‪#‎Галя‬.
Св. Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне, родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

Abagar Bulgarian voices at Isole che Parlano 2010

Сред ястията, които традиционно се приготвят на Гергьовден са агнешки кебап, пълнена агнешка плешка, агнешки кебап и др.

Любопитни факти за Гергьовден:
– Този ден се нарича още „Зелен Георги“.
– Народните вярвания гласят, че Св. Георги и Св. Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната ѝ половина.
– На този ден в земята се заравя първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата.
– На Гергьовден най-ранобудният в къщата излиза да набере коприва, с която след това удря по ходилата всички у дома, за да не ги застига злото през цялата година.
– В деня на празника не трябва да се дават на заем млечни продукти.

Ден на храбростта и Българската армия