Секс-данък-и за българките

Българки ще спасяват закъсал Бон – това е един по-различен прочит на новината, че страдащата от хроничен недоимък Бонска община реши да събира данък и от уличните проститутки. А повечето от тях са, както знаем, българки.

И уличните проститутки вече плащат нещо като данък.

Идеята е освен проститутките, които работят в публичните домове, данъци да плащат и уличните труженички. Трябва да се отбележи, че в този бранш на някогашната федерална столица през последните месеци и години преобладават проститутките от България и то предимно от североизточните региони на страната. Определена е вече и точната сума, която ще се изисква от работещите в най-старата професия: 6 евро на нощ. Независимо от броя на клиентите и от постъпленията. Досега само работещите в бордеите заплащаха глобална сума от 10 евро на „работна смяна„.

В Бон очакват постъпления в размер на около 300 000 евро

За новия налог общинските власти са пригодили бивш паркомат. Вместо талони за паркиране, машинката сега ще издава квитанции за платен данък. На апарата се мъдри надпис „Автомат за данъчни фишове„, а на електронния дисплей е изписано: „6 евро на нощ„. Както при талоните за паркиране е обозначено и времето, за което са валидни: „От понеделник до неделя между 20.15 ч и 06.00 ч.“.

Общинари-новатори

Бонската община е първата в Германия, която въвежда такъв автомат. За такава инициатива не са чували нито в Съюза на общините в Германия, нито в синдиката на проститутките в Берлин „Хидра„. В гр. Дортмунд има подобни еднодневни данъчни фишове, но тях жените могат да си купуват само в една определена бензиностанция.

Общината на бившата германска столица, в чиято хазна зейват все повече дупки, се нуждае спешно от нови източници на постъпления. От градската управа използват и аргумента за фискалната справедливост.

Секс-данъкът бе въведен в Бон от началото на тази година. Според пресаташето на общината Моника Фрьомбген очакваните приходи са около 300 хиляди. Сред представителките на упражнявания на улицата най-стар занаят новият налог обаче не среща разбиране. Освен това голяма част от тях не владеят немски и срещат сериозен проблем с попълването на годишната данъчна декларация. „А и текучеството е голямо„, обяснява г-жа Фрьомбген.

Глоби за работещите без фиш

„Клетки“ с паник-бутон

Така се стигнало до идеята с фишовете. Контрольори от градското данъчно управление ще проверяват за съблюдаването на новата разпоредба. Ако някоя от жените работи без фиш, следват предупреждение, после глоба и накрая забрана за проституиране на улицата.

След протести от страна на съседи и други граждани уличната проституция в Бон вече бе ограничена. За да бъдат държани жриците на любовта по-далеч от обществените места и частните дворове, общината устрои специален терен срещу един публичен дом. Там са разположени шест дървени гаражни клетки, в които проститутките могат да се оттеглят в автомобилите на клиентите, с които преди това са се договорили на улицата. Във всяка клетка има и паник-бутон, с който при нужда да се извика помощ. Новото там сега е, че срещу гаражните клетки е инсталиран фискалният апарат. Предвидено е той да заработи от началото на септември.