За жителите на София често стои въпросът „Къде може да отидем на еднодневна разходка в околностите на София?“. Има наистина прекрасни кътчета за разходка из природата, а освен това за културен, духовен и спортен туризъм. Да тръгваме!

  • 1. Класическа дестинация е Витоша. Колкото и често да сте ходили там, винаги има шанс да откриете нови пътеки и кътчета за отмора. Софиянци често посещават Драгалевския манастир, Боянската църква, Боянския водопад, Златните мостове, Копитото и Яворовата поляна и др., но планината има и много други възможности откъм южния подстъп от с. Боснек или с. Чуйпетлово и хижа Селимица. Освен това на Витоша ви очаква и музеят на мечката в района на Дендрариума. На сайта на парк Витоша може да намерите идеи за маршрути, информация за транспорт до планината и друга полезна информация.
  • 2. Село Боснек и село Чуйпетлово– освен, че са добър изходен пунк към Витоша, покрай двете села има много приятни кътчета за пикник, съвсем до река Струма, където може да прекарате приятни часове с приятели. Село Боснек е известно като белият дроб на Перник. Тук се намира най-дългата пещера в България Духлата, която е достъпна само за професионални спелеолози, но пък ако сте любопитни, в интернет може да намерите много снимки от галериите й. На няколко километра от селото се намира изворът Живата вода, но бъдете подготвени за труден преход. Легендата разказва, че само праведни хора, можели да отпият от водата. Благодарение на местния клуб по конен спорт, любителите на ездата имат още една възможност да се насладят на Витоша от гърба на кон.
  • 3. Разходка из Плана планина. Плана планина не е толкова популярна като Витоша, но предлага прекрасни възможности за кратки разходки по леки, макар и немаркирани пътеки. Плана предлага широки поляни, смесени гори и очарователни пейзажи. Планината е чудесна дестинация за пикник, за велотуризъм, а за любителите на конете местен клуб предлага разходки и за начинаещи, и за напреднали, и за деца. Плана е дом и на високотехнологична забележителност – близо до конната база се намира т.нар. Космическа станция на Виваком, осигуряваща сателитната свързаност на компанията. Не може да влезете вътре, но и отстрани е достатъчно забележителна.
  • 4. Щъркелово гнездо. Намира се на половината път между София и Самоков и е чудесно място за почивка и релаксация на язовир Искър. По пътя има много ресторантчета и почивни станции, където поне за няколко часа може да си представите, че сте на море, на един хвърлей от столицата. Тук може да карате лодка или водно колело.
  • 5. Панчаревското езеро. Намира се на 12 километра от София и e приятно място за риболов, разходка с лодка и водно колело. По пътя има много приятни ресторантчета. До табелата за изхода на Панчарево може да видите софийския клон на известната мидена ферма от Каварна, със същото меню и романтично морска атмосфера. В Панчарево се намира и крепостта Урвич, от която е оцеляла бойната кула с височина 8 метра и части от зида. В близост търговец и меценат построява вила Урвич, по подобие на средновековната крепост, като идеята е там да намерят покрив произведения на изкуството. Вила Урвич не е отворена за посетители и не бива да се бъркате, че това е крепостта, която търсите.
  • 6. Люлин планина е още една приятна дестинация, която предлага интересни маршрути и забележителности. В сърцето на планината се намира Клисурският манастир Св. Петка, който ще ви впечатли с прекрасните си външни и вътрешни стенописи. Разходката ви може да продължи и до Дивотинския манастир – преходът е лек, минавате през поляни и гористи местности, а в крайна сметка стигате до манастир, строен през 1046година. Разходката до манастирите може да съчетаете и с излет и плаж на някоя от многобройните поляни.
  • 7.  На 1 час път от София е град Трън. Място, което не бива да пропускате е скалният параклис Св. Петка, известен с лечебните сълзи на светицата. Параклисът се намира на изхода на Трън, в посока с. Стрезимировци. За любителите на туризма идеалното място е ждрелото на река Ерма, което се намира на 3 км от града. Преминавайки  по пътеката ще се насладите на спиращи дъха гледки, изрисувани от река Ерма и прилежащите й скални куполи – Жилав камък и Църквището. По тях са прокарани маршрути за катерене с различна трудност, като една от пътеките се изкачва до върха на Църквището. От южния край на ждрелото при с. Банкя тръгва и трънската екопътека, с дължина 13 километра, която върви по ждрелата на река Ерма и река Ябланица. По пътеката са изградени дървени мостове и платформи за наблюдение.
  • 8. Музеят на бусинската керамика. Село Бусинци се намира на 8 километра от Трън и ще ви изненада с богата музейна сбирка от уникалната бусинска керамична школа. Сладкодумната уредничка на музея ще ви разсмее и ще ви потопи в бита и културата на старите бусинци, ще ви покаже грънчарското колело и пещ и ще ви помогне да си представите в пълни детайли какъв е бил занаята от онези години. Самият музей е построен през 1982 година и всяка година организира пленери за млади художници-керамици, които се вдъхновяват от бусинската школа и я развиват в съвременността. Няма как да не се изкушите и да не си купите от керамичните изделия, които се предлагат в музея или в къщичката, няколко метра по- надолу, с накичени по стените стомни, чинии и други творби, с които да украсите дома си.
  • 9. Музей на киселото мляко в с. Студен извор. На излизане от село Бусинци, продължете към живописното селце Студен извор, където е роден доц.Стамен Григоров -откривателят на лактобацилус булгарикус, един от микроорганизмите, отговорен за подквасването на киселото мляко. Ще ви посрещне усмихната уредничка, която ще ви покаже малка етно експозиция и ще ви разкаже за живота на доц. Григоров, ще ви обясни как се подквасва млякото и ще ви предложи да си купите кисело мляко с истински вкус. За трудолюбивите, които обичат естественото, музеят предлага и закваска, с която сами да приготвят кисело мляко вкъщи.
  • 10. Брезник. Градът не е популярен като туристическа дестинация, но пък е идеален за мързелива неделна разходка. На главната улица може да отморите в спокойни кафененца и ресторантчета, да се разходите до манастира Св. Петка и църквата Св. Георги Победоносец. Над града, в местността Бърдото, пътеката ви отвежда до извора Желязната вода. Водата е с уникален химичен състав и е полезна за лекуване на анемии. Брезничани се гордеят и с присъдения  й златен медал на международно изложение в Лондон. При пиене оставя в устата силно метален вкус. До местността може да се стигне пеша и с кола.
  • 11. Църногорски манастир „Свети Безсребърници Козма и Дамян“. Намира се на 16 километра от Брезник, над село Гигинци. До манастира се стига по каменист път от 5 километра, достъпен за кола. Манастирът има уникална архитектура и се приема,че строителството му е започнало през 11-12в.. Напълно изоставен и занемарен доскоро, се възстановява през последните години от игумен Евгений и група монаси, които започват грандиозна реконструкция на сградите. Интересна е историята на отец Никанор, който се отказва от кариера на Ню Йоркската Фондова борса, за да се отдаде на богоугодното дело по възстановяване на манастира. Манастирът е известен и с лековития си извор Аязмото. На сайта на манастира може да научите повече за историята му, етапите на възстановяването, възможности за дарение, да разгледате снимки и да получите и друга интересна информация.
  • 12. Село Конска е на 40 километра от София и на около 10 километра от град Брезник. Следвайте табелите за писта Конца и ще се озовете в уникаен спортен комплекс, в който може да се насладите на природата и на цял куп атрактивни спортове – стрелба с лък, АТV и UTV на писта и по офроуд маршрути в планината, картинг, пейнтбол, блъскащи се колички, спортен риболов, билярд, дартс. В комплекса е изграден и аквапарк.
  • 13. Град Перник. Може и да не ви се вярва, но Перник е добра дестинация, ако искате да разнообразите Софийските пейзажи. Известен повече като въгледобивен град, Перник  има и друго лице, което ще ви очарова. Разходката из Перник може да започне от центъра, където да посетите историческия музей. Музеят има богата сбирка от праисторически времена, артефакти от крепостта Кракра, етно експонати и др. Най-новата забележителност на музея е фосил на риба  на 35 милиона години, открит при строежа на автомагистрала „Люлин“. В града се намира и уникалният по рода си музей на минното дело, съзаден през 1986 година по идея на пернишки миньори. Музеят се помещава в истинска подземна галерия и е единствен по рода си на Балканите. Посещението в музея ще ви потопи в автентичната атмосфера на мините и ще добиете пълна представа за труда на миньорите. Изискване на музея е групата от посетители да не е по-малка от 5 души. Трябва предварително да проверите дали са възможни резервации за посещения в събота и неделя. Задължителна спирка от разходката ви е крепостта Кракра, наскоро обновена забележителност над града. Историците смятат, че крепостта е създадена от хан Крум през 809 година, но истинската й популярност идва от битките срещу византийците на болярина Кракра в началото на 11 век. При добро планиране може да посетите града по време на ежегодния фестивал на кукерите, провеждан през януари. Това преживяване ще ви зареди с много енергия и настроение.
  • 14. Град Земен и водопада Полска скакавица. Ако искате да направите и едно железопътно приключение, линията към Кюстендил е идеална за това. Може да си вземете билет до спирка Скакавица и да отидете до водопада, падащ от 50 метра. От спирката, тръгнете по посока на влака към тунела и от лявата му страна ще видите пътека, която ще ви отведе до водопада. За да сте сигурни, че ще има вода, препоръчваме ви да направите тази разходка през пролетта. В местността има и много места за пикник. На връщане, когато пак вземете влака от спирка Скакавица, може да слезете на град Земен и да разгледате Земенския манастир, превърнат в музей. Храмът на комплекса е построен през 11 век и е един от най-запазените средновековни паметници. Манастирът се слави със своите стенописи на Св. Иван Рилски, св. Климент Охридски и на деспот Деян и съпругата му Доя. Стенописите на Земенския манастир са оценени високо за художествената си стойност, сравнима със стенописите на Боянската църква.