Престъпници съдят престъпници – Само в България!

Годината на Арабската пролет доведе до извънреден брой на дела срещу Европейския съюз, като такова заведе дори покойният вече либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи EUobserver.

Осемдесет души, органи или компании, засегнати от визови забрани или замразяване на активи изправиха ЕС пред съда през 2011 г. Броят е значително повишен в сравнение с предишни години – в периода от 1999 г. до 2009 г. делата срещу ЕС са били само седем, а през 2010 г. – 15.

Мнозинството (37) от съдебните процеси през 2011 г. са заведени от кръга с приближени на бившия президент на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо. Едно от делата беше от неговата жена, която също попадна в „черния списък“ на ЕС. В своя защита тя заяви, че не трябва да бъде санкционирана, тъй като войната в страната, ръководена от съпруга й, е била „форсмажорна„.

Ирански банки и транспортни фирми заведоха 14 дела срещу съюза. Повечето от останалите случаи бяха провокирани от санкционирани заради потушаването на Арабската пролет – от Сирия дойдоха 11, от Либия и Тунис – по 6 и от Египет – 3.

Дори Муамар Кадафи има дързостта да заведе дело срещу ЕС, като се опита да спре Франция да предостави 259 милиона евро на опозиционния Национален преходен съвет. Съдът на ЕС отхвърли жалбата, като заяви, че тя е „очевидно недопустима„.

Сирийският милиардер Рами Махлуф, близък до режима на президента Башар ал Асад, е завел пет дела, като при едното от тях е поискал 50 000 евро за причинени вреди и 7 500 евро за разходи по процеса. Според него забраната за пътуване на ЕС не популяризира мира и сигурността и заплашва правото му на живот.

Според сирийския финансов магнат Тариф Ахрас пък заявил, че ЕС е застрашил живота му, като го е вкарал в „черния списък„, тъй като получил смъртни заплахи от бунтовниците в Сирия и дори е бил нападнат от въоръжен мъж. И той губи делото си след обосновката на съда, че ЕС не е отговаря за това, което може да се случи в ситуация на гражданска война.

Три са делата, които Европейският съюз е загубил в това отношение през изминаващата година. Печелившите са петролният магнат от Кот д’Ивоар Кадио Морокро, бившият външен министър на страната Юсуфу Бамба и иранската фирма Hanseatic Trade Trust & Shipping. ЕС обаче не трябва да им изплати нито цент, каквато е и практиката през последните 12 години – обозначените веднъж като престъпници или помощници на престъпници не получават обезщетения.