President Obama in Athens, Greece. On his last trip overseas, President Obama had the opportunity to visit the Acropolis in Greece, the birthplace of democracy and the democratic values we hold dear as Americans.

Барак Обама в Гърция: Неравенството е едно от основните предизвикателства пред нас .

В сряда американският президент Барак Обама посети Акропола и изнесе реч за демокрацията и глобализация. Той посочи, че не може да се очаква Гърция сама да понесе тежестта на мигрантите, останали на нейна територия.

Неравенството сега представлява едно от основните предизвикателства пред нашите икономики и нашите демокрации“, подчерта Обама. „Световният път на глобализацията изисква корекции в курса си“, добави той по време на своята реч в Атина, преди да продължи европейската си обиколка към Берлин.

Обама заяви, че все повече хора се чувстват отдалечени от своите правителства и институции. Той добави, че глобализацията води до растеж на „трибализма и национализма“, които водят до недоверие към институциите.

Президентът на САЩ също така защити ЕС, наричайки го едно от най-големите постижения в европейската история. Обама предупреди световните лидери да направят правителствата по ефективни и да се борят с корупцията, за да възвърнат доверието на гражданите си.

Обама даде уверения, че „бъдещето, ще бъде наред“, докато хората имат вяра в демокрацията и не се отклоняват от демократичните принципи. Той заяви, че ще работи с екипа на Тръмп в близките седмици за гладко преминаване между екипите им.

Това е начинът, по който демокрацията трябва да работи“, посочи той. Според Обама свободните избори са нещо необходимо, защото гражданите трябва да избират собствените си лидери, „дори и когато твоят кандидат не спечели“.

President Obama in Athens, Greece

Гърция ще продължи да има подкрепата на САЩ и едновременно с това ние ще продължаваме да призоваваме кредиторите да предприемат стъпките, необходими на Гърция по пътя ѝ на устойчиво икономическо възстановяване“, заяви Обама по време на речта си в Атина.

Докато Гърция продължава да прилага реформите, МВФ заяви, че намаляването на дълга ще е необходимо, за да може Гърция да се върне към икономически растеж. Фондът е прав“, заяви президентът на САЩ.

По време на речта си в Атина Обама заяви, че „единствено наистина колективен отговор от Европа и от света“ може да се справи с стотиците хиляди бежанци, бягащи от насилието в Близкия изток.

Не може да се очаква Гърция сама да носи тежестта на бежанците“, добави той.

Нежеланието на другите държави от ЕС да приемат бежанци е причината повече от 60 хил. от тях да останат блокирани в Гърция, много от които в пренаселени лагери, пръснати из цялата страна.