Жени, гледайте го в ръцете!  Мъжете с показалец, по-къс от безименния пръст, обикновено са с по-дълъг пенис, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейски учени.

От предишни изследвания е известно, че през вътреутробното развитие тестостеронът се отразява върху развитието на пръстите, както и върху дължината на пениса. Именно това взаимоотношение се заемат да изследват южнокорейските учени.

Изследването обхваща 144 мъже с урологични проблеми, които не засягат дължината на пениса. Тя е измерена под упойка, а след това данните са сравнени с разликите в дължината на безименния пръст и показалеца на дясната ръка.

„Пръстовият коефициент“ се получава, когато дължината на показалеца бъде разделена на дължината на безименния пръст.

Колкото по-малък е коефициентът, толкова по-дълъг е пенисът. Резултатите дават „значителни доказателства, че вътреутробният тестостерон е отговорен и за двете черти (дължина на пениса и образуване на пръстите)“ – каза Денис Маккуейд от колежа Скидмор в Ню Йорк, която не е участвала в изследването.

При жените двата пръста обикновено са с еднаква дължина. Британски учени миналата година доказаха, че мъжете с по-дълъг безименен пръст са по-малко застрашени от рак на простатата.

Колкото по-дълъг е безименният пръст на мъжа в сравнение с показалеца, толкова по-вероятно е той да бъде сметнат за привлекателен от жените, показа изследване.

Резултатите, публикувани в Biological Sciences, разкриват сложни връзки между излагането на мъжките зародиши на хормони, развитието на някои физически черти и това, което привлича другия пол, съобщава БГНЕС.

Това увеличава нарастващия брой изследвания, провеждани в рамките на еволюционната психология, които подсказват, че причините за човешкото поведение се определят много повече от природни дадености.

Предишни изследвания вече са показали, че съотношението между втория и четвъртия пръст, особено на дясната ръка, е надежден индикатор на излагането на мъжа на тестостерон, докато е все още в майчината утроба. Колкото е по-голяма разликата между по-дълъг безименен пръст и по-къс показалец, толкова по-голямо отражение е имал хормона.

Учените, водени от Камил Фердензи от Университета на Женева, са провели експеримент, за да проверят дали жените са привлечени повече от мъжете с подобен вид на пръстите.

Според нея, причината може да е еволюционен стремеж на жената да увеличи репродуктивния си успех, като се съчетае с по-мъжествен партньор.

За изненада на всички, независимо от предпочитанията, жените не са били единодушни кои мъже са „мъжествени„. В същото време мъжете с безименен пръст, който е по-къс от показалеца, са по-малко изложени на риск от рак на простатата, който също е свързан с нивото на тестостерон.