От 16 май: без маски в самолетите в Европа

Точно преди лятната ваканция Брюксел реши да облекчи разпоредбите за пътуващите със самолет: от 16-и май в ЕС задължението за носене на маски на летищата и на борда отпада.

Европейските власти започнаха да разхлабват мерките за защита от пандемията във въздушния транспорт: от понеделник, 16-и май, препоръката за носене на медицински маски на летищата и на борда на самолетите отпада, обявиха от Европейската агенция за авиационна безопасност и от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Както за пътуващите, така и за членовете на екипажите това е голяма стъпка към нормализация на въздушното движение, заяви шефът на Агенцията за авиационна безопасност Патрик Кай. Същевременно властите подчертават, че защитата на устата и носа с маска остава сред най-добрите мерки за предпазване от коронавируса.

Причините: ваксинации и малък брой положителни тестове

Докладът посочва, че причина за разхлабването на мерките е намаляването на произтичащите от пандемията опасности  – покрай големия брой ваксинирани и прекарали коронавируса, което стана причина за премахване на ограниченията във все повече европейски държави. Италия, Франция и други страни вече отмениха пандемичните мерки. В Германия все още е в сила задължението за носене на маски в обществения транспорт.

Но пътуващите със самолет трябва да продължат да се държат отговорно и да уважават решенията на хората край себе си, посочи Кай. Тези, които кашлят или кихат, би трябвало сериозно да помислят за слагане на маска. Изискването за поставяне на маски може да се прилага и след 16-и май от авиокомпаниите при полети до дестинации, където важат други правила за защита от пандемията.