Народе, изправи се и те ще паднат!

“Народе, изправи се и те ще паднат!”, се провикна от Бузлуджа Корнелия Нинова. Дава ли си Нинова сметка какво ще стане, ако народът наистина се изправи. Но лидерката на БСП трябва да знае, че ако народът наистина се изправи, ще ги помете и тях на “Позитано” 20.

Докато лидерът на БСП Корнелия Нинова вдигаше на крака социалистите на Бузлуджа, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не смогваше да позира с желаещи да се снимат с него детски учителки.

Народе! Изправете се и те ще паднат. Гответе се. Тук сме и идваме“, прокънтя председателката на социалистите от поляните.

Колко време чакаха за снимки и колко хора благодариха на правителството”, благо рече премиерът и лидер на ГЕРБ в Пловдив.

Останалите видяхме как се сблъскаха две паралелни  реалности – на страха, който карал “бедни, онеправдани и унижени” да избират ГЕРБ и Борисов, и на царството на “икономическия растеж и подем”.

 “Народе, изправи се и те ще паднат!” срещу ”Чакаха за снимки!”

Патетичната поетика на пропагандираната от Нинова радикалност може и да е уместна преди 170 години, когато Маркс и Енгелс предсказваха пролетарската революция. Днес е демоде, а и не върши работа срещу народняка Борисов. 

Вече проличава обаче, че и кампанията за предстоящите след 3 месеца местни избори ще се води на лидерско ниво, каквато беше и тази за евроизборите. Естествено, Борисов ще се стреми партията му да не отстъпи от завоюваните досега позиции, когато Цветан Цветанов оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ – кметовете в близо половината от общините в България, в т.ч. и почти всички областни центрове, са от ГЕРБ.

Победата обаче може да е гарнирана с отстъпления по места, каквато бе и на европейските избори, спечелени от ГЕРБ с минус стотина хиляди гласа и един евродепутат по-малко от тези през 2014 година. Санирането приключи, пеещите фонтани останаха в предишната кампания, (някои и не пеят вече), магистралите са дежавю, а дълго чаканият много голям инвеститор “Фолксваген” изглежда ще отиде в Турция. В България върлува поредната епидемия по домашните животни – африканска чума, която е на път да унищожи свиневъдството като бизнес и да лиши още хиляди българи от домашна мръвка по Коледа и луканки за зимата.

Така на Борисов му остава да разчита на “икономическия растеж и подем”, “високотехнологичните паркове, които дават заплати като в Америка”, или пък на факта, че като управляващи ГЕРБ разпределят бюджета, европейските средства и излишък, който вече надхвърля 3 милиарда лева.

Нищо ново от БСП

Но пък и най-голямата опозиционна партия го улеснява. На Бузлуджа лидерът на БСП обеща помощи от по 10 минимални работни заплати (5 600 лева или около € 2 863) за младите семейства, които съвсем не могат да се нарекат социална политика. (Не напомнят ли безлихвените кредити от по 5 000 лева за младоженци от времената на Живковия режим?)

Социалистите не предлагат нито смислена алтернатива, нито ново поколение политици със знания, способности и морал. Въпреки че зам.-председателят на партията Кирил Добрев обеща да извадят кадри, подготвяни в последните 3 години, левицата изпитва трудности в намирането на конкурентни кандидати за кметове. Липсата на значими политически партньори и почти имагинерно присъствие в местната власт накара Нинова да признае, че “сами не можем”, и да призове за търсене на всякакви партньорства, основани на принципа “всички срещу ГЕРБ”. Тази всеядност на БСП може да се квалифицира и като безпринципност, но Нинова се надява на балотажи в поне 120 общини и кметове в 60.

Сред тях ли е София? Вече всички говорят как председателката на БСП, доскоро противник на партийната подкрепа за омбудсмана Мая Манолова като кандидат-кмет за столицата, е омекнала. В крайна сметка ако Манолова изгуби, губи тя, ако спечели – печели и БСП. Само че има един съществен въпрос, който предстои да се изясни – противник ли е Манолова на модела “Борисов” и ГЕРБ, след като им дължи позицията си на обществен защитник? Откакто е омбудсман, тя не си е позволила и една критична дума срещу премиера и е редно избирателите да са наясно – ако че се кандидатира, ще бъде ли тя в тих сговор с този модел, както навремето Борисов с кръговете на Стефан Софиянски? В този контекст реториката на Нинова изглежда някак камуфлажна. И не само в този.

Съглашателството продължава

Ентусиазмът, с който лидерката на БСП атакува неспирно управляващите, стихва, когато става дума за избора на нов обвинител на републиката. Единствената номинация досега – на заместник главния прокурор Иван Гешев, предизвика протести и констатации на утвърдени юристи като адвокат Михаил Екимджиев, че живеем в “имитация на правова държава”. Нинова, която охотно коментираше позицията на Борисов за номинираната за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, обяви, че ще изчака 29 юли – крайния срок, в който могат да се правят номинации за главен прокурор, и тогава ще говори.

Тази предпазливост ни кара да предугадим, че няма да въстане срещу избора. Впрочем, и БСП, ръководена от Сергей Станишев, не само не възрази срещу фигурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, а го подкрепи чрез своите представители във ВСС. Мнозина заподозряха, че принос за това e имал и бизнесменът и виден социалист Георги Гергов.

Явно съглашателството продължава и така както президентът Росен Плевнелиев подписа бързо указа за назначаване на Цацаров за главен прокурор, същото ще стори и президентът Румен Радев – за когото му подадат.

Ако народът наистина се изправи…

А що се отнася до изправянето, добре е Нинова да знае, че ако народът наистина се изправи, и тях на “Позитано” 20 също няма да ги има.