Митове и истини за коронавируса: какво казват лекарите

Пази ли ни чесънът от коронавируса? Могат ли кучетата и котките да пренасят заразата? Опасни ли са колетите от Китай? В интернет се разпространяват най-различни твърдения за новата болест. Кое е истина? И кое – мит?

Мълниеносното разпространение на коронавируса безпокои хората по цял свят. Днес (12 февруари) регионалното правителство на китайската провинция Хубей съобщи, че там са починали още 92 души от болестта, чието официално наименование междувременно е „Ковид-19„. С това броят на жертвите в Китай вече надхвърли 1100. Междувременно в интернет и в социалните медии се разпространяват какви ли не слухове за това как човек да се защити от опасния вирус. 

Не бива да поръчваме пощенски пратки от Китай, защото по тях гъмжи отвируси?

Какви са фактите: Засега няма напълно достоверна информация за това как точно се разпространява новият вирус. Все пак Федералният център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) обяви, че вирусът не е в състояние да оцелее дълго време върху твърди повърхности. Според неговите експерти, възможността „вирусът да се разпространява чрез писма и пощенски пратки е крайно ниска, особено ако времето за тяхната доставка е между няколко дни и няколко седмици„.

Трябва да взимаме редовно душ, използвайки препарати с хлор, и да ползваме крем за лице с подобно съдържание?

Какви са фактитеДезинфектанти, съдържащи хлор, разтворители, 75-процентов етанол, перацетна киселина и хлороформ могат да унищожат вируса на Ковид-19, но нанесени върху човешката кожа, те не оказват практически никакво въздействие над смъртоносния коронавирус. Освен това въпросните средства са опасни за човешкото здраве и могат да причинят смърт.

Говори се, че вирусът е бил разнесен от прилепи. А могат ли котките и кучетата да станат преносители. Опасни ли са те?

Какви са фактитеПо данни на Световната здравна организация (СЗО), няма никакви доказателства за това, че домашните животни, и в частност котките или кучетата, биха могли да се заразят от коронавирус или да станат негови преносители. Въпреки това е необходимо ръцете да се мият със сапун след всеки контакт с домашни любимци – това може да спре разпространението на бактерии като Ешерихия коли или салмонела.

Учените предполагат, че новият коронавирус е започнал да се разпространява от един пазар в китайския град Ухан, на който са се продавали и диви животни. От генетичните изследвания, направени до момента, става ясно, че произходът на коронавируса действително е свързан с прилепите, но като цяло животните не могат да бъдат смятани за преносители на заразата.

Може ли да се защитим от заразата, ако се ваксинираме срещу грип?

Какви са фактитеНовият вирус се различава радикално от останалите известни вируси, поради което за него е необходима съвсем нова ваксина. Над нейното създаване работят учени от цял свят. Ваксините срещу пневмококови и хемофилни инфекции, както и ваксината против грип, тип Б, не са в състояние да ни защитят от коронавируса.

Ако редовно промиваш носа си с физиологичен разтвор, коронавирус не те лови?

Какви са фактитеВ социалните мрежи постоянно има съобщения, че един от водещите китайски експерти по белодробни заболявания бил посъветвал хората да си правят промивки на носа със солена вода – като защита от коронавируса. По данни на СЗО обаче, разтворът със солена вода не може да убие коронавируса или да ни защити от него.

А може би помагат не промивкитена носа, а на гърлото?

Какви са фактитеУви, промивките на гърлото също не предпазват от коронавируса. Някои видове разтвори за промиване на гърлото могат да неутрализират за по няколко минути съдържащите се в слюнката микроби, но те не са в състояние да предотвратят проникването на вируса.

А чесънътТой защитава от грип, може би предпазва и от новата болест?

Какви са фактитеТази съмнителна препоръка се разпространява из социалните мрежи със скоростта на пожар. Чесънът притежава известни противомикробни свойства, но по данни на СЗО, не съществуват никакви доказателства за това, че консумацията на чесън, дори и в огромни количества, би могла да ни защити от коронавируса.

Важно е да се знае, че „Ковид-19“ се пренася по въздушно-капков път – т.е. при кашляне и кихане. Инкубационният период е от 14 дни. Заразените с вируса могат да са преносители на болестта и без самите те да са развили още симптомите ѝ.

А защо все още няма ваксина срещу коронавируса?

Макар че разработването на нови ваксини в последно време става все по-бързо, подобен процес все пак изисква определено време. А новият вирус се прояви едва в края на миналата година. Многобройни институти и фирми в цял свят ударно работят за създаването на ваксина срещу новия вирус – например в Института по вирусология на университета в Марбург. Една фирма за биотехнологии от Тюбинген е натоварена с водеща роля в разработването на новата ваксина. За целта тя е получила няколко милиона евро. Учените обаче твърдят, че за разработването на нова ваксина е необходима поне една година, включително и поради това, че трябва да се провери дали новото средство е ефективно и не вреди на здравето, казва Стефан Бекер – директор на Института по вирусология в Марбург.

А дотогава, в сила остава основната препоръка на лекари и вирусолози: мийте често ръцете си със сапун. Това намалява вероятността от всякакви инфекции – независимо дали от грип или от други белодробни заболявания.