Тъжните улици на предколедна София

До Коледа остават по-малко от 20 дни, но софийските улици са все така тъжни, както и през другите месеци от годината. Липсата на подобаваща коледна украса обаче не се дължи само на липсата на пари.

Коледното настроение в София трябва да е започнало още на 1 декември, но тази новина надали е от сигурен източник. Не и ако съдим по улиците на града – до Коледа остават по-малко от двайсет дни, но те са все така тъмни и все така тъжни, както и в останалото време на годината. Защо ли?

През лятото Столичният общински съвет установи, че бюджет за коледна украса на София изобщо не е бил гласуван. И макар че впоследствие нещата се промениха, видимият резултат е повече от скромен: 15-метров украсен бор, тук-таме малко лампички и един туристически трамвай за почивните дни. Подобен резултат е забелязван и в предишните години. Въпросът надали е само в парите, защото в редица други български градове, далеч по-бедни от София, коледната украса е част от реалните събития за градската среда.

Светлините на големия град

Очевидно в българската столица не знаят как се създава празнично настроение. Нещо, което в други европейски столици е обмислено до най-малкия детайл – например във Виена и Париж, градовете с най-прочутите коледни украси. През 2011 година например френската столица лансира ново празнично осветление на Шан-з-Елизе, което да функционира в коледните дни на пет поредни години. То включва 400 допълнителни прожектори и нови гирлянди, обвиващи всичките 200 чинари на булеварда. Коледната украса в Париж се поставя в последната седмица на ноември и се демонтира след като изтече първата седмица от новата година. Обичайният бюджет за коледната украса на този булевард е около един милион евро. Общината поема само около 20 процента от разходите, твърди в едно свое интервю председателят на така наречения „Комитет Шан-з-Елизе“ – сдружение на 170-те фирми, функциониращи по булеварда, които поемат около 50 процента от финансирането. Останалите близо 30 процента се набавят от реклами и спонсори. Осветлението, по което в момента се прехласват минувачите, е обсъждано в продължение на 2 години.

Малкият град в очакване на Коледа

Днес малките и средноголемите френски градове отделят по 0.03 на сто от годишния си бюджет за осветление в рамките на коледната украса на града. Така поне казват пред вестник „Фигаро“ от Blanchere Illumination, една от най-големите френски фирми за организиране на празнични илюминации. От фирмата уточняват, че това са данни, получени след бюджетните съкращения, предприети по време на глобалната финансова криза. Изброява се и онова, което е било икономисано от украсите в малките градчета: кметствата са започнали да наемат лампичките и гирляндите, вместо да ги купуват; празничното осветление вече се гаси през нощта, а употребата на крушки LED допринася за останалата част от икономиите.

Като цяло в Европа глобалната криза е довела до 15-процентови икономии в разходите за градската коледна украса. Това твърди пред Би Би Си един от ръководителите на фабриката в китайския град Иву, която произвежда половината от декорациите, продавани в света. А ето и откъде идват икономиите: градовете са запазили общия брой поръчвани артикули, но се ориентират към по-малките размери на украсите. Този, който някога е поръчвал пет броя 6-метрови елхи, сега поръчва пак пет броя елхи, но с височина от 3 метра. Съответно за тези елхи се търсят и по-малки топки.

Британският град Уолвърхемптън, който наброява близо 250 000 жители, е поддържал годишен бюджет от около 100 000 лири, предназначен за коледна украса (малко повече от 0.04% от общия бюджет). В момента е поставено на публично обсъждане евентуалното му съкращаване с 25 на сто, което би свело коледните разходи до по-малко от 0.03% от бюджета на града. На сайта на общината се посочва също така, че поставянето на украсата се извършва доброволно от служители на общината – извън работно време и без заплащане.

Между Бургас и София

Бургас, който има население от близо 200 000 души, през тази година е отделил по-голям дял от бюджета си за коледна украса, отколкото градовете от същия калибър във Франция и Великобритания. В абсолютни числа обаче става дума за значително по-малки суми. Според сайта на общината, през тази година Бургас е отделил 60 000 лева за коледна украса, което представлява малко повече от 0.04% от общия бюджет на града. Този празничен разход е с около 30% по-нисък от направения през 2011 година, когато общината е отделила 86 000 лева (близо 0.06%). Тогава е направена и най-голямата инвестиция в коледната украса – закупени са били 15-метрова елха и 40 000 лампички, покриващи един километър от централния булевард.

Що се отнася до София, художникът Чавдар Гюзелев посочва няколко фундаментални проблема в схващането за празник: „Софийската коледна украса изобщо не се демонтира. Тя остава по улиците цяла година, а щом наближи Коледа, общината просто включва лампичките, като че ли идва ред на едно формално задължение.“ Художникът посочва, че обичайният критерий за една коледна украса е празничност, наличието на изненада, усещането на любовта, с която тя е направена. „В европейските столици коледната украса е различна всяка година, там се смята за очевидно, че една украса не бива да омръзва„, казва той. Според него коледната украса в София се е превърнала в още едно поле за безброй грозни реклами. „Сега до светещия гирлянд обикновено пише, че той е осигурен от някоя фирма. Това е абсолютно опорочаване на християнския празник„. Той посочва още една разлика между София и другите столици: „В София коледната „украса“ се пали малко преди Коледа, докато в останалите столици това започва от края на ноември и се очаква със затаен дъх, с онова „Ах!“ което сме казвали само в чужбина. Няма да сравнявам българската столица с Виена и Париж, защото е нелепо, но по отношението си към Коледа София не може да се сравнява дори с Белград – град, извън ЕС, който пристъпва към украсата в края на ноември и се отнася към нея със същата отговорност, с която и към останалите елементи на градската среда.“