Кои са плюсовете и минусите на България, как България губи децата си и по какво България бие Франция – това са част от въпросите, свързани с България, на които чуждестранните медии дават отговор днес.

В сайта no-racism.net се натъкваме на обширна статия за трудовата миграция в Европа. През 21 век едни от най-важните страни-източници на мигранти са Полша, Румъния и България. От присъединяването на Румъния към ЕС през януари 2007 година, се преполага, че 1,67 млн румънци са напуснали родината си. България пък загуби от 1989 година насам 10% от жителите си – 700 000 българи са напуснали страната за 10 години. От почти 9 милиона през 1989 България се стопи до 7,5 милиона през 2009.

Тенденцията към топене на нацията не отминава
В руското онлайн-списание woman.ru откриваме дискусия на тема „Харесва ли ви България?“. Във форума една читателка пише: „Хотелите в България са по-скъпи, отколкото в Турция. Курортите не са лоши, но няма какво толкова да се гледа. По-добре идете на екскурзия в Италия“, съветва тя. Друга пише: „Няма да отида втори път, защото Черно море е прекалено мръсно.“

Във форума откриваме и следния постинг: „Плюсовете на България са следните: там разбират руски и e по-евтино, отколкото в Хърватия. Минусите са неучтивият персонал, огромните туристически тълпи и еднотипната храна в ресторанта, както и водораслите във водата и по пясъка.“ Друга читателка споделя: „България ми напомня на руските 1990-те – течащи кранове из стаите, еднотипни чудовищно големи хотели, татуирани мъже със златни ланци по вратовете и с наконтени мацки по златистолъскави оскъдни бански. В България няма какво толкова да се гледа – че нали страната е била все под робство. Освободила се от турско, за да попадне под съветско. Минусът на страната определено са циганите – не са нагли, но пък твърде неприятни.“

По-нататък във форума се натъкваме на следното мнение: „На нас ни хареса, не е скъпо, мило обслужване, хубав хотел, вкусна храна, чисто море, голям плаж. Бяхме във Варна – из храмове, магазини, попаднахме на разпродажби и си купихме много евтини кожени чанти и обувки. България е за тези, които не разполагат с много пари. Ние сме доволни, но втори път няма да отидем, все пак по света има още много кътчета за гледане.“ Друга читателка разказва за почивката си в Албена: „Курортът ме покори със своята природа и прекрасните плажове. В Албена няма много руснаци, има главно германци, фарнцузи, норвежци. Руснаците се събират най-вече в Слънчев бряг. Но там и в Несебър е ужасно.“

Призракът на комунизма броди из България, извежда в заглавие сайтът ekhoplanet.ru. В статията четем: „В списъка с агенти на бившата ДС от 70-те и 80-те години на миналия век фигурират имената на днешни политици, депутати и свещеници. Едва ли българският парламент си е представял разкриването на досиетата като отваряне на кутията на Пандора. Най-големият шок за българие бе да узнаят, че президентът им Георги Първанов е бил агент под псевдонима Гоце. След него бяха разобличени ред журналисти, дипломати и политици на водещи позиции. Самият Първанов обаче се отнася изключително спокойно към публикувания материал, въпреки че неговите политически опоненти постоянно му намекват за наличието на компромати. По думите на самия президент той бил използван от ДС само в качеството си на експерт по историческите въпроси.

Почти не са останали подобни незастроени кътчета по Черноморието.
В Източна Европа икономиката се развива по-добре, отколкото на Запад, четем в boerse-express.com. Между Изтока и Запада съществуват все още големи разлики в заплащането – от средно 35 евро на час в Дания до 2,4 евро на час в България. В Източна Европа освен това данъците са значително по-ниски, отколкото на Запад.

В испанския сайт realestatepress.es четем, че Испания ще отбележи най-малкия ръст на БВП през 2011. Докато България ще отбележи покачване от 1,8%, при Франция покачването ще е 1,7%, а Португалия и Гърция ще продължат с рецесията. Там БВП ще отбележи минус от съответно 1% и 3,3% за Гърция.