Верните на полковника войски са в “Баб ал Азизия” край Триполи

От там диктаторът се готви за последната битка.

Войските, решили докрай да останат верни на либийския лидер Муамар Кадафи, сплотяват редици в казармата “Баб ал Азизия” край Триполи – огромен свръхзащитен комплекс, обграден с високи двойни зидове където е сърцето на властта, пише френският в. “Фигаро”.

Най-верните приближени на Кадафи се подготвят да ръководят оттам последната битка. Всички те са част от семейството му или стоят до него вече над 30 години.

Фигаро” споменава по-специално 29-годишния Камис, най-малкия син на държавния глава, който командва част от специалните сили – “преторианската гвардия на режима и негова последна опора”. Тези войници са много добре въоръжени и твърде опасни.

Кадафи е подкрепян и от още двама свои синове. Предполагаемият му наследник Сейф ал Ислам, “представял досега откритото лице на режима” и настоявал за приемане на конституция, е натоварен по-специално да върне младежта на страната на Кадафи. До него е застанал и брат му Мутасим Билах, шеф на Съвета за сигурност, също сочен понякога за приемник на лидера. Той отговаря за разузнаванията и службите за сигурност.

Сред останалите приближени на Кадафи е и Абдула Сенуси, зет на либийския лидер. Той се занимава според “Фигаро” с шпионаж и диверсии в чужбина. Бил осъден във Франция на доживотен затвор като организатор на въздушен атентат над Нигер през 1989 г.

Муса Куса, външен министър и бивш шеф на външното разузнаване

напоследък поддържаше връзките със западния свят, приеман бе в Белия дом и в Елисейския дворец. Човек с тъмно минало, през 80-те той организираше убийства на либийски опозиционери в чужбина, пише “Фигаро”.

Всекидневникът определя като важен човек от близкия кръг на Кадафи и частния му секретар Бешир Салах Бешир. Франкофон, той отговарял известно време за либийските инвестиции в Африка, а днес набирал наемници в страни съюзнички на Либия от континента.

Експерти по либийските въпроси се питат дали ще е трайна тази коалиция от синове, враждуващи помежду си. При всяко положение последният кръг около Кадафи се стеснява, констатира “Фигаро”.

Сейф ал Ислам: Семейството ни ще живее и ще умре в Либия
Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че семейството му “ще живее и ще умре в Либия”. В интервю за телевизия Си Ен Ен-Тюрк той заяви следното в отговор на въпрос за резервния план на семейството му: „План А е да живеем и да умрем в Либия, план Бе също е да живеем и да умрем в Либия, план Це е да живеем и да умрем в Либия.”
Ролята на племената
Интернет
Племената имат ключова роля в Либия.
Племето е основната единица на либийското общество и важен фактор в структурата на режима на Муамар Кадафи, който се крепи повече на племенни, отколкото на политически съюзи. Това накара мнозина наблюдатели да смятат, че след като племенни старейшини оттеглиха подкрепата си за Кадафи, режимът му ще се срути.

В по-голямата си част племената са арабски, но има и много берберски. Едни от най-известните са:

Уарфаля – едно от най-многобройните племена в Либия. Членовете му са над 1 милион, или една шеста от населението на страната. Това е най-разпространеното племе в либийските земи. Племето е съсредоточено в областта Фезан, която бе една от трите провинции преди независимостта на Либия, на юг и югоизток от столицата Триполи. Кланове на племето населяват също Бенгази и Сирт.

Кададфа – това е племето, към което принадлежи Муамар Кадафи. То е съсредоточено в Сабха в централната част на страната и в Сирт – на Средиземно море на запад от Триполи. Смята се за най-въоръженото племе измежду либийските племена и Кадафи разчита на него за собствена защита и защита на семейството си.

Макариха – племето населява областта Уади аш Шати в средната западна част на Либия. Към него принадлежат Абдула ас Сануси, дясна ръка на Кадафи, и Абдел Басет ал Меграхи, осъден за атентата над Локърби. Това племе също е смятано за едно от най-добре въоръжените.

Тархуна – племето обединява около 60 малки племена и се намира в региона Тархуна на югоизток от Триполи. Към него принадлежат голяма част от либийските въоръжени сили. Членовете му са близо една трета от населението на столицата.

Сърцето на властта

ЕПА
Бунтовници носят плакат с надпис “Плъховете не се бият, а се крият в казарми”.

Сърцето на властта” в Либия сега е офисът на Кадафи в казармата “Баб ал Азизия” – простичко обзаведен, с голяма карта на Африка на стената. Зад прозореца се простира тревист двор, където пасат две камили – те дават мляко за всекидневната трапеза на либийския лидер. Наблизо е и шатрата, в която Кадафи приема гости през лятото. Отсреща се виждат останките от неговия дом, бомбардиран през 1986 г. от американската авиация. Те са запазени, за да напомнят за събитието, и украсени със скулптура – стиснат юмрук, който смачква американски самолет. Оттук Кадафи произнесе във вторник своята ужасяваща реч. Комплексът включва и подземни бункери, а шатрата е укрепена с арматура от бетон. Самият Кадафи носи под дрехите си бронирана жилетка, а под шапките и чалмите си слага каска от кевлар, твърди „Фигаро”.

Един от синовете му вече го предаде Сейф ал Араб

Синът на Кадафи – Сейф ал Араб, е преминал на страната на опозицията. Това съобщи иранската телевизия PressTV, според която Кадафи-младши се е присъединил към протеста в Бенгази. Потвърждение за тази информация от страна на опозицията или от други източници няма, отбелязва АФП.Първоначално бе съобщено, че към опозицията е преминал Сейф ал Ислам. Телевизията съобщи също, че Сейф ал Араб е дал да се разбере, че неговият баща обмисля самоубийство или бягство в Южна Африка, ако надвисне сериозна заплаха за свалянето му от власт.

Ден преди това „Зюддойче цайтунг” писа, че Сейф ал Араб е напуснал германския Мюнхен, оставяйки след себе си дългове за почти един милион евро.

Също вчера главният прокурор на Либия Абдул-Рахман ал Абар каза, че е подал оставка и се е присъединил към опозицията.

Обявявам със сигурност, че подавам оставка от поста главен прокурор на Либия и се присъединявам към волята на либийския народ, въплътена в младежката революция от 17 февруари”, заяви Абар в записано на мобилен телефон видеообръщение, излъчено по “Ал Арабия” и “Ал Джазира”.

 Той каза, че е взел решението в знак на протест срещу кръвопролитията, причинени от режима.

Либийската армия и полиция в източния град Адждабия заявиха, че са напуснали казармите и са се присъединили към опозицията.

Очевидец, цитиран от Ройтерс, каза, че либийските сили за сигурност не са успели да влязат в град Зауия, който беше арена на ожесточени боеве.Режимът на Кадафи е изградил “стена” от танкове около Триполи, за да не допусне в столицата да проникнат опозиционни сили, съобщи Би Би Си.

Накратко

С ЕСЕМЕСИ ЗАБРАНЯВАТ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РЕЖИМА

На мобилните телефони на либийците били изпращани текстови съобщения, в които се казвало, че протестите срещу Кадафи са забранени, пише либийският в. “Ал Юм”. Изпращани били и съобщения, в които се забранявало на гражданите да гледат сателитни телевизии като “Ал Джазира”, която според посланията “предава слухове и подбужда хората да проливат кръвта на мюсюлмани”. Либиец каза в аудиозапис в интернет, че получил съобщение, в което се призовавали хората да се върнат към нормалния си живот и да ходят на работа. В други съобщения се казвало, че училищата скоро ще бъдат отново отворени, посочи ДПА.

 ХВЪРЛЯТ ТРУПОВЕ НА ДЕМОНСТРАНТИ В ПУСТИНЯТА

 Наемниците на либийския лидер Муамар Кадафи товарят труповете на убитите противници на режима на самолети и ги хвърлят в пустинята. Това заяви заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабасчи. Труповете се превозват в околностите на град Сирт, където се изхвърлят в пустинята. Очевидци съобщават, че военните стрелят по демонстрантите, за да ги убият, целейки се към гърдите и главата. Те се стараят да убиват хората, а не само да ги сплашат, предаде телевизия „Ал Джазира”.

НЕУСПЕШНО КОНТРА-НАСТЪПЛЕНИЕ

Опитите на режима да премине в контранастъпление се оказват безрезултатни. Има информация, че елитни военни части са били изпратени от Триполи, за да изтласкат опозиционните сили от третия по големина либийски град Мисурата, но след като не са постигнали успех, са се върнали в столицата, предаде Би Би Си. Според анализатори атаката на Мисурата е показала, че режимът, изглежда, няма нито сили, нито средства да си върне контрола над загубената част от страната. Те смятат, че властта на Кадафи ще рухне, когато разположените в Триполи елитни подразделения започнат да преминават на страната на опозицията. Според тях това може да стане в близките дни.