Извънредно положение в България заради коронавирус

Какво предстои? Вече е официално: заради епидемията от коронавирус България е в извънредно положение до 13 април. Какво може да се случи оттук нататък, какви извънредни правомощия получава държавата, какви ограничения можем да очакваме?

Пандемията от коронавирус обедини за първи път от години управляващи и опозиция в България. След установяването на 23-има болни на територията на страната правителството, съвместно с Националния оперативен щаб, предложи извънредно положение до 13 април, а парламентът единодушно одобри тази мярка – с 201 гласа “за” от 201 депутати в залата. „Развълнуван съм и съм горд от българския парламент, от това, че можем да преодоляваме противоречия„, заяви след гласуването премиерът Борисов, след като лично дойде в Народното събрание, където не стъпваше дори при обсъждане на вот на недоверие.

Първоначалното предложение на Министерски съвет е било за безсрочно извънредно положение. На председателски съвет в парламента обаче управляващите са приели идеята на БСП извънредното положение да бъде за срок от един месец – от 13 март до 13 април. Така близо два месеца и половина след първите случаи на заболели от коронавирус в Китай, българските власти предприемат стъпки, които дават възможност за приемане на спешно законодателство заради епидемията.

Какво можем да очакваме?

Още днес законодателните мерки, които парламентът предстои да приеме във връзка с извънредното положение, ще бъдат обсъдени от парламентарните комисии. Извънредното положение задължава парламента да одобри тези временни закони. Според Конституцията, те могат да ограничават и правата на гражданите, като неотменими остават единствено правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания. Приетите специални закони важат само докато е в сила извънредното положение.

Лидерите на БСП и на ДПС отбелязаха, че извънредното положение не бива да става основание за отнемане или ограничаване на конституционни права и свободи на българските граждани. “Затова и предложихме да бъде със срок от 1 месец и благодаря на управляващите, че приеха”, заяви от трибуната Корнелия Нинова. “Народното събрание остава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия върху правителството”, посочи и Мустафа Карадайъ. Според лидерката на БСП, правителството трябва да предложи и пакет от социално-икономически мерки за преодоляване на последиците от епидемията.

Не е честно към следващо, каквото и да е правителство, да се вземат решения, с които мнозинството лесно да похарчи много пари. Парламентарните избори са скоро”, заяви в отговор Борисов. Такива мерки обаче ще има, стана ясно от изявлението му. Премиерът предложи всяка парламентарна група да излъчи експерти и да бъде създаден национален щаб за последствията – по подобие на Националния оперативен щаб за коронавируса. От страна на управляващите ще участват няколко министри. “Така в една по-спокойна делова обстановка да обмислим нещата и когато актуализираме бюджета, тази “мазнинка” на държавата да знаем как да я похарчим”, обясни Борисов.

От трибуната на парламента лидерката на БСП и други народни представители запитаха къде са частните болници в епидемията от коронавирус. “Към момента частните болници не са се включили в този процес. Очакваме МС да ги призоват да го направят, вместо да стоят безучастни”, заяви Корнелия Нинова.

Какво предстои?

В парламента премиерът Борисов отново припомни чл. 355 от Наказателния кодекс, който регламентира наказанието за всеки човек, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест. Ако деянието е извършено по време на епидемия, причиняваща смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Просто трябва да приложим този текст с цялата строгост на закона, заяви Борисов. При извънредно положение полицията и жандармерията ще могат да отвеждат граждани за поставяне под карантина в изолирани здравни заведения. За онези, които нарушават правилата на карантината, е предвидена глоба от 5 000 лева.

Предстои да бъде ограничена и свободата на придвижване и пътуване. Новият временен закон ще позволи напълно да бъдат забранени пътувания към и от страни с висок риск от заразяване. Те ще се определят динамично от МВнР, като в момента това са Иран, Италия, Китай, Южна Корея и Малдивите.

Забраната ще влиза в сила при обявяване на четвърта степен на опасност за съответната държава. Тогава се очаква и всички намиращи се на нейна територия български граждани да се приберат незабавно.

На гражданите, които пристигат от държави в списъка на здравното министерство, могат да бъдат наложени забрани за влизане в България. Все още не е ясно дали тази забрана ще важи и за завръщащи се българи.

Извънредното законодателство ще даде възможност на правителството да ограничава и социалния живот – чрез затваряне на кина, театри, концертни зали, ресторанти, дискотеки и прочее места, на които се събират по-големи групи хора.