Реформаторският блок предлага осем спешни промени в Изборния кодекс, за да гарантира честни предсрочни избори през есента. Те ще бъдат внесени в парламента, при президента и в администрацията на омбудсмана още тази седмица, за да могат да бъдат приети от Народното събрание до месец.

Мерките, които предлагат петте партии в блока, са неутрализиране на „мъртвите души“ чрез създаване на актуален списък с избиратели възоснова на последните три избора – парламентарни, президентски и местни –  и деполитизиране на ЦИК чрез назначаване на независима администрация не на квотен партиен принцип, а след конкурси и публични изслушвания.

Партиите от обединението предлагат също въвеждане на задължителни преференции без праг, облекчения за независимите канидидати, равен достъп до обществените медии и отбелязване на платените съобщения в частните медии.

Останалите промени, за които настояват от реформаторският блок, са създаване на общински преброителни центрове, за да се избегнат манипулации в малките населени места; създаване на единна методика за изчисляване на изборния релутат, която да не се променя постоянно; съдебен контрол върху актовете на ЦИК и специална глава в кодекса, която да регламентира правата на всички участници в изборния процес. (Подробности четете в прикачения файл).

Представените мерки не са за дългосрочна реформа. На дневен ред е да бъдат променени правилата при избори наесен, за да може те да протекат по максимално честен начин. Трите ни цели са деполитизиране на изборната администрация, въвеждане на мажоритарност в избора и създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот„, заяви Йонко Грозев, който представлява „Движение България на гражданите“ в преговорите и е секретар на партията.

Основният проблем със сегашното управление и парламент е, че то не може да излъчи ефективно правителство. Подобна криза в една демократична система се решава с избори. Всичко друго е опит да се вкарат интереси, които не знаем какво преследват и които не са равни на интересите на българското общество“ коментира още Грозев. Той беше категоричен, че реформаторският блок може да мобилизира достатъчно сили срещу желанието на „едни хора с власт и ресурси да направят всичко, за да  останат на власт, въпреки интресите на обществото„.

Подкрепата на това правителство означва открита подкрепа за мафията. Няма по-страшно нещо от оставането на това правителство, което ясно артикулира, че назначава хора от олигархични кръгове„, пък заяви Петър Москов от „Демократи за силна България„.

Според представителите на реформаторския блок провежданите в Народното събрание дискусии за Изборния кодекс имат за цел единствено протакане на ситуацията. „Това, което се случва в парламента, е печелене на време – под претекст, че се правят промени, се отлбъсква искането за предсрочни избори„, посочи Димо Гяуров от „Синьо единство„.Представителите на петте формации обясниха, че не участват в тези консултации, за да не служат като алиби на БСП.

По думите на Борислав Сандов от ПП „Зелените“, е ясно, че трябва цялостна реформа на кодекса, но този парламент няма достъпчно легитимност да я извърши. „Ако сравним изборната админситрация с футболното първенство, в момента изборът на ЦИК, районните и секционните комисии е все едно БФС и съдийските комисии да се назначват от първите 4 отбора в първенството„, коментира той.

Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство“ заяви, че за да бъде ограничен контролираният и купения вот са необходими и промени в Наказателния кодекс, Закона за политическите партии, регулациите, свързани с обществените медии. 

На въпрос как приемат коментарите на Бойко Борисов за сътрудничество между десните партии, представителят на ПП„Зелените“ посочи, че блокът не приема в поставения формат участието на ГЕРБ, именно защото са част от проблема, с който се борят. „Реформатоският блок представлява обединение за демафиотизация на управлението„, каза той, а Петър Mосков от ДСБ добави: „Ние не правим 72-рото обединение на десницата. Ние имаме за цел да формираме послания и политики и това е много над просто единодействие на десницата”.

Нови изборни правила, гарантиращи честни избори

Предложения на Реформаторския блок за изменение в Изборния кодекс

България се намира в тежка политическа криза. Правителството загуби легитимността да управлява. Народното събрание, в настоящия си състав, е неспособно да излъчи правителство с ясен политически мандат. Демократичният изход от тази политическа криза е в незабавното провеждане на предсрочни парламентарни избори. В същото време, действащият Изборен кодекс не дава достатъчно гаранции за честни избори. Това налага приемането в кратки срокове на промени в Изборния кодекс, с които да се преодолеят основните му недостатъци, демонстрирани в предходните избори. Промените трябва да позволят постигането на следните цели:

– Деполитизиране на изборната администрация;

– Въвеждане на мажоритарност в избора;

– Създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот.

Предлаганите от партиите в Реформаторския блок изменения на Изборния кодекс са направени на основата на анализите и докладите на неправителствените организации – наблюдатели в изборния процес, анализ на постъпилите и обявени в регистъра жалби от участниците в процеса, и след активно обсъждане с представители на граждански организации. Предложенията за изменение предвиждат следните промени:

– Създаване на актуален списък на избирателите за предсрочните парламентарни избори за избиране на народни представители в 43-тото народно събрание на базата на гласувалите в последните парламентарни, президентски и местни избори. Това ще реши частично проблема с нереалния брой гласоподавателите в избирателния списък, включващ гласоподаватели, които реално не гласуват, и създаващ възможности за изборни измами. Предложението не ограничава лицата, които не са упражнили правото си на глас на последните три вида избор – за народни представители, за президент и вицепрезидент и за местни органи на власт, да не гласуват. Същите се предвижда да бъдат дописани в актуалния избирателен списък, който ще е създаден само за предсрочните избори за избиране на народни представители в 43-тото народни събрание.

– Прекратяване на мандата на централната избирателна комисия и създаване на професионална изборна администрация с мандат от 5 години. Предвижда се централната избирателна комисия да се състои от 11 члена, в това число и ръководството, професионалисти в провеждането на избори, назначена от президента на Република България след провеждане на процедура по подбор и публично изслушване на кандидатите. На същия принцип и с ясно обявени правила да се назначават от централната избирателна комисия и районните и общинските избирателни комисии. Предложението ще доведе до департизация на централната избирателна комисия, респективно на районните и общинските избирателни комисии, което ще гарантира по-голяма независимост при взимане на решения

– Въвеждане на задължителна преференция в пропорционалните листи без праг. Направеното предложение ще доведе до мажоритарност при избора, като реално ще гарантира на гласоподавателите възможността да гласуват за конкретен кандидат и изборът на кандидатите ще зависи изцяло от посочената от гласоподавателите преференция.

– Намаляване на необходимия брой подписи за издигане на независим кандидат за народен представител на 1% от броя на гласоподавателите в съответния МИР и облекчаване на условията за регистриране на участниците в изборите. Изискванията за регистрация, както на независими кандидати, така и на партии, по действащото избирателно законодателство поставят сериозни изисквания за събиране на подписи, в твърде кратки срокове. В същото време, няма ефективен контрол. Намаляването на изисквания брой подписи ще увеличи възможността за явяване на независими кандидати и ще изравни условията за участие на партии.

– Преброяване на подадените бюлетини в преброителни центрове в общини и в райони в градове с районно деление. По този начин ще се ограничи значително контрола върху вота на гражданите в малките населени места и ще се създадат допълнителни гаранции срещу манипулация на изборния резултат. Организираният експериментален преброителен център в изборите за общински съветници и кметове през 2011г. в община Бобошево показа, че преброителният център не само е удачен, но и добре организиран и сигурен.

– Предоставяне на безплатен, равен достъп на всички, регистрирани участници до обществените медии и задължително отбелязване на платените съобщения в частните медии. С направеното предложение ще се осигури равен достъп на всички участници в изборния процес с пасивно избирателно право.  До сега действащият режим несправедливо разделяше участниците на парламентарно представени партии и коалиции и извънпарламентарно представени партии и коалиции.

– Методиката за изчисляване на изборния резултат да бъде изрично посочена в Изборния кодекс, за да се създаде яснота и прозрачност при изчисленията и разпределението на мандатите по райони. До сега съществуващата практика доказа, че при всеки вид избор се изработва нова методика, която на изборите за избиране на народни представители на 12 май 2013г. дори беше поправена и повторно обнародвана, поради допуснати грешки.

– Съдебен контрол върху всички актове на Централната избирателна комисия, районните избирателни комисии и общинските избирателни комисии като гаранция за прозрачност, публичност и законосъобразност при прилагане на правните норми. Съществуващата практика на Централната избирателна комисия по този въпрос е нееднозначна и създава объркване и неяснота след участниците в изборния процес и гласоподавателите.

– Създаване на нова глава в Изборния кодекс, която да регламентира цялостно правата на наблюдателите, застъпниците на кандидатите и представителите на политическите партии и коалиции от партии, които са регистрирани за участие в изборите. Ясният статут на наблюдателите, застъпниците на кандидатите и представителите на политическите партии и коалиции от партии ще гарантира прозрачност и публичност на всички етапи от изборния процес.

15.07.2013 София