„Има такъв народ“ връща мандата на президента Радев

Днес е решението: кандидатът за премиер Пламен Николов от „Има такъв народ“ трябва да внесе състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Срокът изтича след броени часове.

Днес изтича крайният срок, в който партия „Има такъв народ” (ИТН) трябва да върне на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство – изпълнен или неизпълнен.

Последни часове до решението

До 17:00 часа кандидатът за премиер Пламен Николов от ИТН трябва да внесе състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Засега нито една от партиите, от които ИТН търсят подкрепа, не е обявила категорично, че ще я даде.

Реакции предизвикаха някои от номинациите за министри, огласени по-рано тази седмица. Спорни са най-вече кандидатурите на номинирания за вътрешен министър Петър Илиев, на предложената за министър на околната среда Силвия Бакърджиева, както и на номинирания за министър на правосъдието Момчил Иванов.

Нови имена?

Междувременно бе съобщено, че от БСП са били изказани резерви към предложената за министър на образованието Велислава Петрова. Налице са очаквания, че някои от имената в проектокабинета на ИТН може да бъдат сменени.

Партиите, от които ИТН търсят подкрепа за гласуването на проектокабинета, са БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!„.