Продадоха ловната резиденция на Хонекер

Бившата ловна резиденция на източногерманския лидер Ерих Хонекер беше продадена на търг за 3,4 милиона евро (4,6 милиона долара) на холандска хотелска верига, съобщи съдът, отговарящ за продажбата.

Изчислената стойност на резиденцията от 3,7 милиона евро почти беше достигната. Така че това е добра цена„, заяви Матиас Бранд, говорител на местния административен съд в източногерманския град Варен, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Ловната резиденция, която беше затворена за посещения до падането на Берлинската стена през 1989 г., гледа към гора от 14 хектара и се намира на около 160 км северно от Берлин. Комунистическият лидер приемал в резиденцията свои колеги от „братски страни“ като Николае Чаушеску и тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев.

Хотелската верига Ван Дер Валк стана официално собственик на имението и се надява да привлича семейства, рекламирайки културните му аспекти. Хонекер, който управлява ГДР 13 години, беше свален от власт по-малко от месец преди падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. под натиска на народа. Той умира в изгнание в Чили през 1994 г. на 81-годишна възраст.