Хомофобите – два път по-неграмотни от толерантните към хомосексуалността.

В началото на миналия месец президентът на САЩ Барака Обама нареди на изпълнителната власт да увеличи финансовите облекчения за служители с еднополови партньори. Става въпрос за облекчения, от които досега са се ползвали единствено хетеросексуалните служители със семейство. В момента президентът изисква еднополовите двойки да се разглеждат по същия начин – в съответствие със семейните норми. Въпреки значимостта на събитието обаче, новината късае друг, индиректен, негов аспект.

След съобщението по CNN в интернет форумите, както винаги при подобни ситуации, се появили много коментари по темата. Подобно нещо се случва винаги, когато се появи новина, в заглавието на която присъства словосъчетанието „еднополови двойки”. Във връзка с горепосочената информация се появяват изказвания както на поддръжници на хомосексуалните граждани, така и на хомофоби, представители на религиозни и консервативни организации („защитници на семейните ценности”) и други борбени индивиди (добре познати ни и от българското интернет пространство).

По този повод сайтът Science Duck решава да анализира коментарите и установява следното (което, да кажем, не е голяма изненада):

Общо били изследвани 501 коментара на новината. Оказва се, че хората, изказали се в подкрепа на хомосексуалните хора са допускали граматически грешки средно веднъж на 238 думи, докато хомофобите на 113 думи, тоест два пъти по-често. Въз основа на тези данни сайтът достига до извода, че хомофобите са необразовани хора. Възможно е именно липсата на достъп и желание за получаване на образование да води освен до неграмотност и до липсата на знания относно сексуалността и ненавист към гей населението.

След това Science Duck започва откровено да се подиграва, съобщавайки, че виновна е „мафията на обратните“, тъй като по американската телевизия се появяват все повече гей персонажи. Така, решавайки да си почине, хомофобът включва телевизора и какво да види – всеки втори сериал е пълен с „обратни“! Хомофобът се ядосва, обзема го ярост, нарушаваща моториката на речта и движенията, което от своя страна води до проблеми с координацията. С една дума хомофобът се парализира и не успява да нацели правилните клавиши, допускайки грешки при писането.

В заключение и на базата на данните от тези импровизирани изследвания напредничавият сайт хипотезира, че участниците в националните конкурси по граматика надали са хомофоби.

Ние от Bg-news.eu подкрепяме с две ръце международните проучвания в областта на правописа и обмисляме учредяването на национален фонд за стимулиране на образованието под надслов „Научи се да пишеш, прегърни многообразието“*.

*Благодарим на София Прайд за вдъхновението.]